Niko da se ne štedi, slava bi pripala svima

"U prvom meču treba da odigramo takmičarski, da pokažemo da možemo da napravimo rezultat" ističe Nikola Jovanović

106 pregleda0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
11.11.2011. 09:28h

Šansa da Crna Gora ode na Evropsko prvenstvo ukazala se već po završetku drugih kvalifikacija. Mnogi, ipak, predstojeće mečeve baraža sa Česima doživljavaju kao priliku koja se tretira kao istorijska, uz opise “sad ili nikad”, ili “sad i ko zna kada”... Večeras u Pragu je prvi ispit, a završni je na stadionu pod Goricom narednog utorka (15. novembra).

"Ne treba je doživljavati kao istorijsku šansu, jer je istorija naše reprezentacije kratka. Crna Gora može, međutim, da napravi istorijski podvig. Želja mi je bila da nam Škotska dođe u baražu. A ovako, bolje što smo dobili Češku nego Irsku. Češka je doživjela smjenu generacija, igraju zatvorenije... To može više da nam odgovara, tempo igre je manji. Drugačije se igra nego na Ostrvu, a mislim da upravo to više odgovara Vučiniću i Jovetiću", kaže Željko Petrović, doskorašnji trener japanske Urave reds.

Ego neka ostane u svlačionici

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac pojašnjava i kako bi “sokoli” lakše mogli do cilja...

"Pojedini igrači moraju da zaborave komplekse i ego tipa “lako ćemo”. U klubovima se ne ljute kada ostanu na klupi, a u reprezentaciji moraju još više da budu svjesni svega. Uspjeh reprezentacije nije pojedinačni uspjeh ni Vučinića ni Jovetića, već zajednički uspjeh svih u Fudbalskom savezu, sve do ekonoma. Odlazak na Euro bio bi fenomenalan uspjeh, a mogla bi i da se poboljša infrastruktura od sredstava koja se dobiju za plasman", dodao je Petrović.

Crnogorski stručnjak poručuje da je najbitnije da svaki igrač pruži maksimum...

"Niko ne treba da zažali što nije pružio još 10-15 odsto svojih mogućnosti. To ne bi bilo ni profesionalno ni pošteno. Odlazak na Evropsko prvenstvo bio bi velika reklama i za državu, a mladi bi se time dodatno stimulisali da se bave sportom, a ne da se prepuste ulici i nekim drugim stvarima. Igrači znaju da je ovo velika šansa, tako da ne sumnjam u rezultat, mada je u fudbalu sve moguće. No, ukoliko se ne prođe, najbitnije je da igrači znaju da su dali sve od sebe, a kada pružite maksimum - onda nemate za čim da žalite", ističe Petrović.

Gol Andrije Delibašića za izjednačujućih 2:2 protiv Engleske donio je baraž našoj reprezentaciji.

Ovog puta Petrović očekuje puno od kapitena crnogorske reprezentacije...

"Vučinić može da preuzme odgovornost, on je vođa koji nas može odvesti na Euro. Jovetić je mlad, pa možda ne bi trebalo tako nešto očekivati od njega. Baša je spreman", zaključio je Petrović.

Jovanović: Da budemo agresivni i koncentrisani

Naredni mečevi sa Češkom najbitniji su u dosadašnjoj istoriji fudbalske Crne Gore. A legendarni crnogorski fudbaler Nikola Jovanović vjeruje da crnogorska reprezentacija ima svijetlu budućnost...

"Šansa je brzo došla, jer smo mala država. No, ni u kom slučaju ne možemo je opisati riječima “sada il nikada”, jer ćemo iz godine u godinu imati sve kvalitetniju ekipu. Igrači će odlaziti iz Crne Gore, to je već standardno, a reprezentacija će biti jača", kaže nekadašnji defanzivac Crvene zvezde i Mančester junajteda.

Jovanović napominje da Češka i dalje ima reprezentaciju za poštovanje...

"Neće nam biti lako, igramo sa dobrim protivnikom. Nijesu ekipa kao nekada, kada su imali Nedveda i ostale, ali i dalje igraju dobar fudbal. Ali, imamo šanse, zašto da ne", kazao je Jovanović.

Bolje što se revanš igra kod nas

A činjenicu da se revanš igra na stadionu pod Goricom mnogi doživljavaju kao olakšavajuću okolnost...

"Bitne su obje utakmice, u prvom meču treba da odigramo takmičarski, da pokažemo da možemo da napravimo rezultat. Ni kući neće biti lako, ali bolje što se revanš igra kod nas. Treba, međutim, da zadržimo agresivnost, jer je pred domaćom publikom i pritisak veći - od strane medija, publike... To se osjetilo i na početku utakmice sa Engleskom. Mora se odigrati maksimalno koncentrisano i agresivno. Treba da iskoristimo i to što imamo nekoliko fenomenalnih igrača. Nadam se pozitivnom rezultatu, iako se u fudbalu ne možete zakleti ni u šta", ocjenjuje nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije.

A koliki su izgledi da se naša reprezentacije nađe na Euru, mnogi procjenjuju da Crna Gora i Češka imaju podjednake šanse...

"Teško je to reći, ali dobili smo selekciju sa kojom možemo da igramo. Reprezentacija ima kvalitet da izgura do kraja, a plasman na Evropsko prvenstvo bi mnogo toga promijenio, puno bi značio za igrače i sve nas koji volimo fudbal. Plasman na Euro riješio bi i finasijske probleme, što je takođe veoma značajno. Mislim da Cetinje mora da dobije novi stadion. Lovćen kao klub koji brzo slavi 100 godina postojanja, zaslužuje lijep stadion",zaključio je Jovanović.