Zakupac hotela Sveti Stefan ismijava i vrijeđa Budvane

Oni su podsjetili da su i ranije upozoravali da je “problematičan odabir partnera, ’Aman resortsa’, koji je trebalo da u svom lancu predvodi hotelski kompleks Sveti Stefan”

84 pregleda0 komentar(a)
09.11.2011. 18:59h

Ekspertski tim za turizam i hotelijerstvo budvanskog SNP-a ocijenio je da zakupac grad-hotela Sveti Stefan svojim zahtjevima za produženje ugovora „ne samo da ismijava, već i vrijeđa društveni sistem i građane Crne Gore”, te je pozvao sve potpisnike ugovora da podnesu ostavke.

“Oštro kritikujemo svaku dalju mogućnost davanja produžetaka ovoj tragičnoj misiji u kojoj hotelski kompleks Sveti Stefan ostaje kao talac, zaglavljen u tromom žrvnju finansijskih interesa tri političko-privredna subjekta - Vlade, HG ’Budvanska rivijera’ i ’Adriatic Propertiesa’”, poručili su iz najjače budvanske opozicione partije.

Naočigled čitave javnosti Crne Gore, zakupac hotelskog kompleksa već pet godina tumara u prašini sopstvenog gradilišta, tražeći slamku spasa.
Oni, kako su kazali, smatraju “da je bivši ministar turizma Predrag Nenezić napravio najbolji mogući potez kada je napustio tu poziciju, te da bi od velike pomoći građanima i državi bili i ostali potpisnici ovog katastrofalnog ugovora, kada bi slijedili njegov put”.

Iz SNP su istakli da je njihov stručni tim u proteklih nekoliko godina u više navrata ukazivao na sve nedostatke i negativne posljedice štetnog ugovora između HG “Budvanska rivijera” i “Adriatic Propertiesa”.

“Ovih dana sva naša dosadašnja reagovanja dobijaju epilog u kojem strana koja uporno krši značajne odredbe ugovora, zbog svojih ličnih grešaka, sada traži nagradu u formi produženja ugovora za novih 30 godina i istovremeno popust za 30 odsto kod uplata po osnovu godišnjeg zakupa. Naočigled čitave javnosti Crne Gore, zakupac hotelskog kompleksa već pet godina tumara u prašini sopstvenog gradilišta, tražeći slamku spasa, da bi na kraju, nemajući kud, zahtijevao ’produžetke’ i popust na finansijske obaveze, ne vodeći računa o tome da, sem štete koju je napravio državi, ne samo da ismijava, već i vrijeđa društveni sistem i građane”, poručili su iz SNP-a.

Zanemaruju interese Svetog Stefana

Oni su podsjetili da su i ranije upozoravali da je “problematičan odabir partnera, ’Aman resortsa’, koji je trebalo da u svom lancu predvodi hotelski kompleks Sveti Stefan”.

Zaključili su da je “gotovo nemoguće izračunati vrijednost direktne i indirektne štete ovog, sada već evidentno lošeg poslovnog poduhvata”.
“Ističemo da je apsurdno i pogubno da brend, koji je sam po sebi bio prepoznatljiv u svijetu, a koji je jos sedamdesetih godina, kada ’Aman resorts’ nije ni postojao, dobio sve najprestižnije svjetske nagrade, od kojih je najpoznatija “Zlatna jabuka” za najbolji hotel na svijetu, bude predvođen od novog brenda, koji tek treba da se dokaže u svijetu hotelske industrije. Sama činjenica da ime Sveti Stefan ostaje u sjenci ’Aman resortsa’, jer novi brend se zove ’AMAN Sveti Stefan’, govori u prilog tome da su tokom pregovora zanemareni interesi samog Svetog Stefana, lokalne zajednice i širi interesi opšte društvene zajednice. U suprotnom, ne bi se dozvolilo da Sveti Stefan na ovako volšeban način izgubi svoje cijenjeno ime, koje je u svijetu hotelske industrije starije i poznatije od ’Aman resortsa’”, saopštili su iz ekspertskog tima

Zaključili su da je “gotovo nemoguće izračunati vrijednost direktne i indirektne štete ovog, sada već evidentno lošeg poslovnog poduhvata”.

Nada u Budvansku rivijeru

U SNP-u smatraju da je “HG ’Budvanska rivijera’ u ovom trenutku na potezu”, te da “očekuju da će ovog puta pažljivo sagledati sve aspekte ove katastrofalne situacije”.

“Vjerujemo da će HG sagledati sve direktne i indirektne posljedice, te da će sada staviti pod zaštitu interese kako lokalne zajednice i mještana Svetog Stefana, tako i interese Crne Gore. Očekujemo da ce sagledati potrebe Mjesne zajendice Sveti Stefan i njenih stanovnika, te da će ovog puta promišljeno pristupiti bilo kakvom novom dogovoru, kako bi se preduprijedile, a ne produbile sve negativne posljedice koje su evidentne i progresivno se umnožavaju prethodnih pet godina”, poručili su iz SNP-a.

Galerija