Duh Grete Garbo u haljinama Ivane Murišić

Kolekcija koju će prikazati na Fashion Connectionu sastoji se od petnaest modela. Kaže da je inspirisana filmom “Mata Hari” i Gretom Garbo, koja u njemu tumači glavnu ulogu

79 pregleda0 komentar(a)
09.11.2011. 17:54h

Pored brojnih dizajnera iz Crne Gore i Srbije, svoje modele na Fashion Connectionu prikazaće i Ivana Murišić kreatorka iz Nikšića, koja je prošle godine diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, odsjeku za savremene i scenske kostime.

Kolekciju pod nazivom “Oda suncu”, premijerno je prikazala na nedjelji mode u Beogradu.

Puno ručnog rada

Na pitanje, koji svjetski dizajneri je ispirišu, izdvaja Žan Pol Gotjea
“ Razlike u modnim manifestacijama u Crnoj Gori i Srbiji nema previše... Meni je kao mladom modnom dizajneru više značilo da prikažem modele u Beogradu, zbog toga što je veći grad, pa samim tim ima i više mogućnosti i konkurencije. Takođe i zbog modnih kritičara, čije mišljenje mi je veoma bitno, samim tim što su to moji profesori i asistenti sa mog i drugih fakulteta”, kaže Murišić za Vijesti.

Kolekcija koju će prikazati na Fashion Connectionu sastoji se od petnaest modela. Kaže da je inspirisana filmom “Mata Hari” i Gretom Garbo, koja u njemu tumači glavnu ulogu.

“Ona predstavlja tragičnu, ali i hrabru i mističnu ženu kojom preovladava osjećajnost, a za takve tipove žena ja želim da radim. Inspiraciju sam našla i u kostimima iz tog filma, kao i u materijalima zlatnih nijansi sa puno ručnog rada, te je i moja kolekcija u toj boji. Upravo zbog toga nosi naziv “Oda Suncu”, ali i zato što Mata Hari na indonežanskom znači Sunce”, objašnjava ona.

Fakultet pomaže, ali talenat je važan

Materijale za svoju kolekciju Ivana je opisala kao svilene, prozirne, transparentne i elastične, sa detaljima u vidu perli, cirkona i resa, a za kolekciju kaže da je nosivija od prošle, takođe prikazane na Fashion Connectionu.

“Prilikom izrade diplomske kolekcije, željela sam samo da prikažem svoje ideje, a ne da bude komercijalno. Modeli nisu bili nosivi, osim u slučajevima uklanjanja recimo rukava, što nije slučaj sa modelima iz nove kolekcije. Oni su specifični po materijalima, ali su poprilično nosivi, mada ne u svakoj prilici, više su za svečanije varijante”, opisala je Ivana.

Dizajnerka iz Nikšića smatra da fakultet mnogo pomaže, ali da je i talenat važan...

“Sa godinama i iskustvom sam zaključila da je jako bitno proći kroz fakultetsko obrazovanje. Na fakultetu se uči o materijalima, načinu krojenja i šivenja i drugim tehničkim stvarima, koje vam talenat i želja za bavljenjem mode ne može pružiti. Važno je naučiti proces stvaranja kolekcije, kako odabrati materijale i sklapati boje, sve ostalo je do talenta”, rekla je Murišić

Guči je iznenadio

Ona dodaje da ne prati rad dizajnera u Crnoj Gori:

“Više pratim svetske dizajnere i trudim se da dosegnem njihov nivo. Dizajnere u Crnoj Gori i Srbiji cijenim, ali nikoga ne smatram konkurencijom, jer je tržište veliko i svako može da nađe kupca. Poštujem svačiji trud, jer znam koliko je potrebno odricanja, truda, rada i finansijskih sredstava da bi se napravila jedna modna revija”.

Na pitanje, koji svjetski dizajneri je ispirišu, izdvaja Žan Pol Gotjea, a dodaje i da je prijatno iznenađena Guči modelima u odnosu na raniji rad.

Trenutno ne razmišlja o revijama u inostranstvu, samim tim što je prošle godine završila fakultet:

“Godinu dana je kratak period, puno vremena sam uložila na stvaranje ove revije i trenutno nemam vremena za osmišljavanje druge. Voljela bih da publika u inostranstvu vidi moje modele, ali ako se to ne ostvari u narednih par godina neću biti razočarana, jer znam da je i ovdje veoma teško organizovati reviju i kod nas. Ipak, voljela bih da se jednog dana i to desi”, zaključila je dizajnerka.