Medicinari nastavljaju štrajk: Ministri nijesu pronašli rješenje

Predstavnici dva sindikata zdravstva, sastali su se sa ministrima finansija i zdravstva, Miloradom Katnićem i Miodragom Radunovićem

0 komentar(a)
pavicevic, Foto: Boris Pejović
09.11.2011. 15:40h

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, Vladimir Pavićević, rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Vlade da nije zadovoljan njihovim predlogom o rješavanju zahtjeva zaposlenih koji štrajkuju nezadovoljni visinom zarada.

Predsjednik drugog sindikata zdravstva, koji djeluje pri Savezu Sindikata, Ljiljana Krivokapić, kazala je novinarima nakon sastanka, da je ona optimista.

Predstavnici dva sindikata zdravstva, sastali su se sa ministrima finansija i zdravstva, Miloradom Katnićem i Miodragom Radunovićem.

Upitan da li ima novijih predloga Vlade, Pavićević je kazao da je u pitanju "nešto malo drugačije".
"Nijesam zadovoljan predlogom Vlade, a dogovor je da za sad ne iznosimo detalje, nego da mi na republičkim odborima iznesemo ponudu i vidimo kako će oni reagovati", rekao je on.

Upitan da li ima novijih predloga Vlade, Pavićević je kazao da je u pitanju "nešto malo drugačije".

Pavićević je kazao da će štrajk biti nastavljen, ali da treba sačekati odluku odbora da bi se znalo šta i kako dalje.

Samo ponavljanja

Krivokapić je rekla da su predstavnici Vlade ispoštovali predlog Sindikata da se dio novca obezbijedi iz unutrašnjih rezervi, pitajući se zašto te rezerve nijesu nađene ranije.

Krivokapić je rekla da je Katnić ponovio da novca u budžetu za povećanje plata nema.
"Jedno su naši predlozi, a drugo je šta smo čuli, trudiću se da predloge prezentujem onako kako mi je objašnjeno, na drugima je da odluče. Nama je pružena ruka, dozvolite da je izanaliziramo, nisam ekonomista, ali znam šta nosim kući", kazala je ona.

Krivokapić je rekla da je Katnić ponovio da novca u budžetu za povećanje plata nema, ali kako je navela, zdravstveni radnici i ne traže povećenje već vraćanje zarada na nivo od kog im je taksativno oduzimano od 2009.godine.

Prema njenim riječima, ministar zdravlja je djelovao konstruktivnije.

Zaposleni u zdravstvu, njih oko 8,4 hiljada, započeli su jednosatni štrajk 10. oktobra, a generalni 31., tražeći da im se zarade vrate na nivo iz 2009. godine, odnosno da se svakom zaposlenom plata uveća za 60,9 eura.

Zdravstveni radnici osim visinom zarada, nezadovoljni su i ukidanjem određenih nadležnosti definisanih granskim ugovorom, kao i nepotpisivanjem tog dokumenta.