Jašarević htio da pogine "šehidskom smrću i ode u dženet"

Uočljive su i njegove nagle promjene raspoloženja, jer je u samo jednom minutu promijenio stav o ranjenom policajcu Mirsadu Veliću

0 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
09.11.2011. 10:43h

Mevlid Jašarević rekao je policijskim istražiocima da je napao američku ambasadu u Sarajevu sa namjerom da pogine "šehidskom smrću na Alahovom putu u borbi protiv neprijatelja i da tako ode u dženet"

Izvor "Dnevnog lista" navodi da izjave dvadesttrogodišnjeg teroriste Mevlida Jašarevića, date dok je ležao na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra u Sarajevu, svjedoče da je riječ o krajnje nestabilnoj i radikalnoj ličnosti.

Uočljive su i njegove nagle promjene raspoloženja, jer je u samo jednom minutu promijenio stav o ranjenom policajcu Mirsadu Veliću.

Jašarević je u jednom trenutku izražavao kajanje i govorio da mu je žao što je ranio "svog brata muslimana", a već u drugom kaže da njegovo ranjavanje "i nije neka prevelika šteta, jer je ionako nosio neprijateljsku odoru".

Mevlid Jašarević pucao je 28. oktobra iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio u obje noge pripadnika policije - radnika na obezbjeđenju američke Ambasade koji je operisan i van životne opasnosti je.

Jašarević, koji je tokom terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine.

On je 30. novembra 2010. godine uhapšen u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna prijetnja stranim ambasadorima koji su posjetili taj grad.