Podgorički vatrogasci nezadovoljni stanjem u službi najavili štrajk

"Imamo fizičke aktivnosti svakog dana od 8 do 9 i od 10 do 14.30 časova. Ni antiteroristička jedinica svakodnevno ne vježba koliko mi već samo dva i po sata"

157 pregleda0 komentar(a)
vatrogasci sindikat, Foto: Vesko Belojević
08.11.2011. 14:27h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore već tri godine ima problema sa antisindikalnom diskriminacijom prema njenim članovima u vatrogasnoj jedinici Službi zaštite i spašavanja, zbog čega je, kako su najavili članovi sindikalne organizacije, moguć štrajk vatrogasaca ukoliko se ne popravi stanje u toj službi.

Predsjednik sindikalne organizacije Službe zaštite pri Uniji Milan Vujošević i Predrag Milikić, na kojeg je komandir Radomir Pješčić fizički nasrnuo prije 20-ak dana, ukazali su na loše stanje u toj gradskoj službi.

"Komandir ne dozvoljava realizaciju ugovora o poslovnoj saradnji, pa smo se zbog toga obratili na više adresa zbog svih problema", kazao je on
S obzirom na visokorizičan posao sa velikim brojem profesionalnih oboljenja on smatra da vatrogascima pripada beneficirani radni staž od četiri mjeseca na godinu i da ih slijeduju nadoknade na otežane uslove rada od 30 odsto.

"Umjesto toga imamo dva mjeseca beneficiranog staža na godinu ili nemamo ni centa od otežanih uslova što treba da se ispravi, a mi smo pred Ustavnom sudom pokrenuli inicijativu u vezi toga. Radnici su svakodnevno izloženi pritiscima zbog obuke koja je pretjerana. Imamo fizičke aktivnosti svakog dana od 8 do 9 i od 10 do 14.30 časova imamo vježbe, za koje smatramo da se neophodne ali ne u pomenutom terminu. Ni antiteroristička jedinica svakodnevno ne vježba koliko mi već samo dva i po sata", naveo je Vujošević.

Od februara ni cent od osiguranja

On je istakao da im od februara nije uplaćen ni cent od osiguranja iako imaju konkretne slučajeve da ljudi koji su se povrijeđivali ne mogu da ostvare svoja prava na osiguranje.

Milikić tvrdi da je Pješčić prije svega došao na nezakonit način u vatrogasnu jedinicu jer prema zakonu Službe zaštite čovjek koji dolazi na tu funkciju mora da ima barem pet godina iskustva u toj Službi
Zbog toga sindikalna organizacija će, napominje Vujošević, ozbiljno razmisliti o obustavi vježbi, a možda i intervencija.

"Posebno imamo primjedbe na kršenje ljudskih prava, tu mislim na prostorije koje su 24 časa pod video nadzorom. Kamere su najveći problem u dnevnom boravku i u dispečerskom centru, preko kojih smo 24 časa kontrolisani što smatramo da je van zakona. Komandir ne dozvoljava realizaciju ugovora o poslovnoj saradnji, pa smo se zbog toga obratili na više adresa zbog svih problema", kazao je on.

Što muči vatrogasce, na prvom mjestu, su stara oprema i vozila, kaže Vujošević.

Ako je Milikić i 85 odsto ostalih su neposlušni

"Služba zaštite je na prvom mjestu humanitarnog karaktera, a komandir Pješčić je došao iz MUP-a i misli da uspostavlja silu, samovolju i vrši zloupotrijebu svog položaja"
Predrag Milikić, za kojeg je Pješčić rekao da je jedan od neposlušnih, je, kako je rekao Vujošević, jedan od 85 odsto neposlušnih u vatrogasnoj jedinici.

"Služba zaštita ima 25 vozila starih između 15 i 30 godina, od kojih smo određeni broj dobili iz Engleske i koja su van naših standarda. Pojedinačna i zajednička oprema za prilaz vatri i ulazak u vatru koju smo takođe dobili iz engleske je dosta stara, polovna, ali kakva je takva mi je koristimo. Imamo obećanja od komandira da će nam brzo stići oprema za šumsko gašenje", rekao je Vujošević.

Milikić tvrdi da je Pješčić prije svega došao na nezakonit način u vatrogasnu jedinicu jer prema zakonu Službe zaštite čovjek koji dolazi na tu funkciju mora da ima barem pet godina iskustva u toj Službi.

"Služba zaštite je na prvom mjestu humanitarnog karaktera, a komandir Pješčić je došao iz MUP-a i misli da uspostavlja silu, samovolju i vrši zloupotrijebu svog položaja. Ne poštuje institucije ove države i presudu 20. maja ove godine da se vrati radnik sa visokom stručnom spremom Radosav Raičević, a to mjesto sada pokriva Boban Racković, sa srednjom stručnom spremom, koji ne zna da radi taj posao. Nisam samo ja jedini koji je podnio krivičnu prijavu protiv Službe zaštite, krivičnu prijavu Državnom tužiocu podnešena je za kolegu Sašu Kovačevića koji je zbog verbalnog duela sa pravnicom, ispred objekta vatrogasne jedinice, suspendovan na tri mjeseca i 30 odsto kažnjen od ličnog dohotka", kazao je Milikić.

Milikić: Za pješčića novi "džip", a nama "smeće"

Kako je kazao, Pješčić sve radnike kažnjava sa razlogom ili bez razloga sa vođenjem disciplinskog postupka ili ne.

U vrijeme krize Pješčić duži dva nova vozila koja se oba nalaze parkirana kod njega kući kako njemu odgovara
"Bez vođenja disciplinskog postupka on je kaznio preko 50 odsto radnika, neke sa 15 neke sa 30 odsto ličnog dohotka, u zavisnosti kako mu se ko sviđa. Na sva moja pisma i zahtjeve koje sam uputio Službi zaštite nisam dobio nijedan pozitivan odgovor", kazao je Milikić.

U vatrogasnoj jedinici ima 25 vozila koja su potpuno neispravna i neregistrovana, ali ih voze da bi pomogli narodu, kaže on.

"Za Pješčića imamo novca da mu kupimo džipa koji košta ne 70.000 nego preko 100.000 eura sa komplet opremom koja ide uz njega. Za te pare mogla se kupiti za sve operativce nova zaštitna i lična oprema, a ne da koristimo "smeće" koje je donešeno iz Engleske. U vrijeme krize Pješčić duži dva nova vozila koja se oba nalaze parkirana kod njega kući kako njemu odgovara. Nijedan vatrogasac nije sjeo u džip otkako je kupljen iako je namijenjen radnicima. Imali smo jedan džip "čiroki" koji je bio demode i komandir ne može da se vozi u takvo vozilo, nego mora da ima nešto najnovije", rekao je Milikić, kazavši da će istrajati u njihovim zahtjevima, pomenuvši i Strazbur kao jednu od opcija.

Predsjednik USSCG Srđa Keković kazao je da poslovodstvo Službe zaštite nije htjelo da odbija sindikalnu članarinu što je dužno po posljednjim propisima, Opštem kolektivnom ugovoru, i do dan danas nije utvrdio reprezentativnost te sindikalne organizacije, iako su, kako kaže, ispunili cenzus po Zakonu o reprezantivnosti.

"Obratili smo se inspekciji rada, ombudsmanu i do danas se ništa nije uradilo po tom pitanju. Kada je riječ o nemiloj sceni u kojoj je komandir Radomir Pješčić nasrnuo na vatrogasca Predraga Milikića smatramo da je on trebao da podnese ostavku na tu poziciju što on nije uradio", kazao je Keković.