Tradicionalna vojna parada u Moskvi

Učesnici današnje parade su odali počast onima koji su tim trgom promarširali 7. novembra 1941, a nakon toga predvodili odbranu Moskve od nacističkih snaga

0 komentar(a)
07.11.2011. 18:18h

Oko 6.000 ruskih vojnika i kadeta promarširalo je danas Crvenim trgom u Moskvi, u znak obilježavanja 70. godišnjice istorijske parade iz Drugog svjetskog rata.

Učesnici današnje parade tako su odali počast onima koji su tim trgom promarširali 7. novembra 1941, a nakon toga predvodili odbranu Moskve od nacističkih snaga.

Mnogi učesnici parade u Moskvi danas su bili obučeni u uniforme iz Drugog svjetskog rata, opremeljeni tenkovima T-34 i ostalim naoružanjem iz tog perioda.

Događaj su posmatrali veterani, a dio ceremonijala bila je i imitacija borbenih dejstava i priprema artiljeraca za bitku.

Tokom vremena Sovjetskog Saveza, vojne parade održavane su svake godine 7. novembra, u čast Oktobarske revolucije 1917.

Rusija je taj praznik ukinula 2005, ali mnogi stariji Rusi i dalje proslavljaju boljševičku revoluciju, a Komunistička partija nastavlja da organizuje godišnju, tradicionalnu paradu.

Nekoliko hiljada pripadnika Komunističke partije večeras se sa crvenim zastavama uputilo u centar Moskve, na miting nedaleko od statue Karla Marksa.

Lider komunista Genadij Zjuganov pozvao je na tom mitingu svoje pristalice da glasaju za njegovu partiju na parlamentarnim izborima 2. decembra.