Budva je grad na aparatima, grad funkcionera-milionera

" Od virtuelnih projekata razvoja ostale su izblijedjele slike na bilbordima, i niz projekata, koji su pojeli stotine miliona eura"

55 pregleda0 komentar(a)
Veselin Marković, Foto: Arhiva Vijesti
07.11.2011. 14:23h

Lider budvanske najjače opozcione partije SNP Veselin Marković ocijenio je da nekad najbogatija i najperspektivnija opština Crne Gore, Budva je danas grad funkcionera-milionera, i to grad na aparatima zbog dugova, uz suštinsko pitanje kako su ti dugovi nastali.

" Od virtuelnih projekata razvoja ostale su izblijedjele slike na bilbordima, i niz projekata, koji su pojeli stotine miliona eura, a nijesu doprinijeli razvoju Budve, već naprotiv.

Počnimo od početka, tj. prvog planiranog i izvedenog projekta, „Bulevara“ kroz Budvu, koji je i pored svečanog otvaranja još uvijek nezavršen, bez sigurnog prelaza za pješake, tzv. Pasarele, a ipak je, umjesto planiranih 2,5 miliona, koštao više od 8 miliona eura.

Podsjetimo se i gromko najavljivanog projekta „vodenog grada“ na brdu Topliš, koji je koštao na desetine miliona eura, za koji je opština Budva tzv. strateškom partneru garantovala za kreditno zaduženje od 1,6 miliona eura, a koje su na kraju morali vraćati građani opštine Budva.

Od samog projekta ostala je samo diskoteka „Top hill“, i renta od nekih 15 hiljada eura godišnje, koje ubira lokalna samouprava. Ovakvom dinamikom otplate investicije opština Budva će otprilike 4015. godine uspjeti da naplati sredstva koja je u ovaj projekat uložila" naveo je Marković u izjavi za javnost.

On je podsjetio na “ čuveni projekat desalinizacije morske vode na poluostrvu Zavala”.

" Još uvijek ne postoji ni jedan siguran dokaz da je iz ovog postrojenja opštinski vodovod ikad dobio i jednu kap vode, ali to, nažalost, nije najveći problem.

Izuzetno nepovoljnim Ugovorom opština Budva i JP Vodovod i kanalizacija Budva obavezali su se na plaćanje fiksnih količina vode ovom privrednom subjektu, bez obzira da li za to postoje potrebe, i to u narednih 20 godina, a po cijeni od oko 1 eura po kubnom metru vode, a sve to uz troškove električne energije, koji iznose takođe 1 euro po kubiku, što bi u slučaju da ovo postrojenje radi, uz gubitke na vodovodnoj mreži, veće od 50%, vodovod i građane koštalo više od 4 eura po kubiku vode.

Srećom, ni ovo postrojenje ne radi, pa su troškovi znatno manji" istakao je Marković.

Prema njegovim riječima tu je “i famozno predizborno obećanje: izgradnja puta do sela Krapina”.

" Prije realizacije ovog projekta, do živopisnog mainskog sela Podostrog postojao je asfaltni put širine 3 metra, izgrađen dobrim dijelom i učešćem stanovnika ovog sela.

Danas, nakon realizacije projekta produžetka ovog puta do sela Krapina, i utrošenih oko 2 miliona eura, asfalta više nema, a put je cijelom svojom dužinom neprohodan za stanovnike ovih sela koji nemaju terenska vozila.

O promašenim investicijama i neracionalnom trošenju novca građana opštine Budva, o lošem planiranju i neostvarenim obećanjima moglo bi se pisati mnogo. Ali, sve to ne bi bilo kompletno bez pominjanja zajedničke investicije opštine Budva i Trade Unique, TQ centra u Budvi, gdje je Opština oštećena za više desetina miliona eura.

No, o tome ćemo više nakon sjednice SO Budva, i prezentovanja svih relevantnih dokumenata i podataka koji ovo potvrđuju, a koje će odbornici SNP Budva prezentovati građanima ovoga grada, i cjelokupnoj javnosti" zaključio je Marković.