Prodaja novih automobila u Crnoj Gori slabo ide

U periodu popusta nema razlike u cijeni automobila, bilo da ih građani kupuju na kredit ili za keš

103 pregleda0 komentar(a)
gužva, primorje, Foto: Ilustracija
06.11.2011. 15:01h

Prodaja novih automobila u Crnoj Gori, prema riječima njihovih distributera, veća je u odnosu na prethodnu godinu i do 38 odsto, ali rezultati i dalje nijesu zadovoljavajući. Predstavnici kompanije Kia Montenegro kazali su agenciji Mina-business, da su tokom ove godine prodali oko 120 automobila, 38 odsto više nego prethodne. „Pojava novog modela Kia Sportaža , uticala je na povećanu prodaju automobila tokom ove godine“, objasnili su iz te kompanije i dodali da je osim tog modela naprodavaniji automobil KIA Sid. Predstavnici te kompanije su naveli da, iako je prodaja bolja nego prethodne godine, nije u skladu da njihovim očekivanjima.

Kia Sid

„Prodajom nijesmo zadovoljni, mogla bi biti i bolja. Međutim, već dvije godine nemamo u ponudi cjenovno pristupačnija vozila od osam do 12 hiljada eura, a najprodavanija su upravo ta jeftinija kola“, saopštili su iz kompanije.

Oni su dodali da će početkom naredne godine u ponudi biti i ta jeftinija vozila i da očekuju da će to povećati prodaju. Automobili marke Kia koštaju od osam do 35 hiljada eura.

Svaki model ima svoj popust

Verano Motorsu, koji je uvoznik i distributer Pežoa, tvrdi da je, u odnosu na period prije početka ekonomske krize, prodaja vozila opala, iako ove godine bilježi blagi rast. „Prodaja automobila veća je u odnosu na prethodnu godinu 20 odsto, prodali smo 117 vozila“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici kompanije i dodali da još nijesu zadovoljni rezultatima prodaje, jer nije ni primaći onome što bi prodaja trebalo da bude . Oni su naveli da su popusti na vozila bili isti kao i prošle godine.

„Popusti su uglavnom od 500 eura do dvije hiljade, svaki model ima svoj popust. Dešava se da isti model automobila ima različiti popust, sve zavisi od kubikaže i da li je dizel ili benzinac“, objasnili su iz kompanije.

Pežo 207

Automobili koje oni prodaju koštaju se od 8,5 hiljada eura do 35 hijada eura, dok su najprodavaniji Pežo 207 i 308. Iz kompanije Krisma trejd kazali su agenciji Mina-business da su prošlogodišnji rezultati prodaje automobila bili zanemarljivi i da su tokom ove godine prodali veći broj auta. Zbog finansijske situacije, kako su objasnili, potražnja za automobilima je znatno opala u odnosu na 2009. godinu i ranije, sigurno 50 odsto. „Građani se, s obzirom na trenutnu situaciju, više odlučuju za kupovinu automobila preko kredita“, rekli su iz te kompanije. Oni su dodali da u periodu popusta nema razlike u cijeni automobila, bilo da ih građani kupuju na kredit ili za keš, međutim, van akcija, uvijek postoji određeni popust za gotov novac. Krisma je generalni zastupnik Forda za Crnu Goru.