Grčka opozicija ponovo traži prijevremene izbore

"Maske su pale, Papandreu je odbio naš predlog, čime na sebe preuzima ogromnu odgovornost, a izbori su jedino rješenje", kazao je Samaras

0 komentar(a)
Antonis Samaras, Foto: Ibtimes.com
05.11.2011. 10:36h

Lider grčke opozicije Antonis Samaras ponovo je danas zatražio raspisivanje prijevremenih izbora, odbivši tako poziv grčkog premijera Jorgosa Papandreua da učestvuje u široj vladinoj koaliciji. "Maske su pale, Papandreu je odbio naš predlog, čime na sebe preuzima ogromnu odgovornost, a izbori su jedino rješenje", naveo je u saopštenju svoje stranke Samaras, lider Nove demokratije, druge najuticajnije političke snage u Grčkoj.

"Maske su pale, Papandreu je odbio naš predlog, čime na sebe preuzima ogromnu odgovornost"
Samaras je time reagovao na Papandreuov poziv na formiranje šire vladine koalicije, kako bi bio usvojen plan evropskih zemalja za otpis duga te zemlje. Premijer je taj apel uputio prije nego što je u parlamentu kasno sinoć izglasano povjerenje vladi. Papandreu je rekao da je vladi neophodna "šira i iskrena podrška" i ocijenio da je plan zemalja članica evro-zone usvojen prije nekoliko dana u Briselu "odlučujući za budućnost zemlje", a možda i posljednja šansa da Grčka izbjegne bankrot. On je rekao da bi prijevremeni izbori koje je tražila opozicija vodili zemlju u "katastrofu". Prema njegovim riječima, u slučaju raspisivanja izbora, rad parlamenta bi zbog izborne kampanje nekoliko nedjelja bio prekinut, i to u trenutku kada treba da se izglasa serija zakona, među kojima je budžet za sljedeću godinu.