Višak službenih auta voziće zaposleni u javnim službama

Ko od državnih službenika bude uzeo auto na korišćenje, moraće da snosi troškove registracije, osiguranja, goriva i štete nastale upotrebom

72 pregleda0 komentar(a)
službeno vozilo, Foto: Arhiva "Vijesti"
05.11.2011. 08:34h

Svi automobili koji u državnim organima budu višak, mogu se dati na korišćenje zaposlenima putem internog oglasa.

Ko od državnih službenika bude uzeo auto na korišćenje, moraće da snosi troškove registracije, osiguranja, goriva i štete nastale upotrebom.

Prioritet će, kako piše u izmjenjenoj Vladinoj uredbi o uslovima i načinu korišćenja državnih automobila, imati oni koji su ta vozila koristili u periodu od najmanje pola godine prije raspisivanja internog oglasa.

Predstavnici izvršne vlastu tu uredbu usvojili su na posljednjoj sjednici i obavezali starješine državnih organa da u roku od 10 dana, Upravi za imovinu dostave podatke o njihovom minimalnom broju, potrebnom za nesmetani rad, a u cilju smanjenja voznog parka za 20 odsto.

Godinu dana vožnje

“Vijestima” je iz Vladinog biroa rečeno da se vozila, koja budu višak, neće davati u trajno vlasništvo, već na period od godinu dana.

“Sva vozila koja ne budu data na upotrebu će, kroz postupak javnog nadmetanja, nakon eventualne preraspodjele biti prodata”, rekli su u Vladinom birou
“Uredbom je precizirano da starješina organa najkasnije do prvog decembra utvrdi minimalni broj vozila za nesmetano funkcionisanje državnog organa. Shodno tome, vozilo se na upotrebu može dodijeliti zaposlenom na period od godinu, zavisno od procjene starješine da li je ili nije to vozilo neophodno za nesmetan rad organa”, saopšteno je iz Vladinog biroa.

Na pitanje zašto će prioritet u korišćenju vozila imati zaposleni koji su vozili automobil, odgovoreno je da je ta odluka “rezultat nastojanja da ih koriste oni kojima su potrebna za obavljanje njihovog posla, a koji za to izkažu interes”.

“Sva vozila koja ne budu data na upotrebu će, kroz postupak javnog nadmetanja, nakon eventualne preraspodjele biti prodata”, rekli su u Vladinom birou.

Izmjenama uredbe omogućeno je i da starješina organa može da potrebe odrgana kojim rukovodi da uzme u zakup automobil najduže do dva mjeseca u godini, kao i da za obavljanje posla odobri korišćenje taksi prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Za šefove samo jake mašine

Izmjenama Uredbe, planirano je i da se nabave službena vozila sa radnom zapreminom motora iznad 2.500 kubika za potrebe predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade.

“Za potrebe potpredsjednika Skupštine, članova Vlade, predsjednika Ustavnog suda, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, Specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, generalnih sekretara Predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost nabavlja se službeno vozilo sa radnom zapreminom motora do 2500 kubnih santimetara, a za starješine drugih državnih organa i javnih službi do 2.000 kubnih santimetara”, piše u izmjenama Uredbe.