Za 25 optužbi zbog droge i oružja kažnjen sa 250 funti

Kontroverzni muzičar je policajcima kazao da nije kriv on nego Maršal Čes, zatim pokušao da sakrije nagorjele kašike

0 komentar(a)
04.11.2011. 16:35h

Kada su inspektori za narkotike iz Čelzija u junu 1973. upali u kuću Kita Ričarda nisu našli samo očekivanu marihuanu, kineski heroin , mandrax tablete, sagorjele kašike, špriceve i pajpove, već i pištolj “smith and wesson”, sačmaricu i 110 metaka.

Kontroverzni gitarista suočio se tada sa 25 tački optužnice, ali je na kraju dobro prošao, zaradio je jedino kaznu od 250 funti, navodi se u dosijeima koje je objavila britanska policija.

Kada je policija stigla, zatekla je Ričardsa i Anitu Palenberg, njegovu, kako je opisano u izvještaju “suprugu i domaćicu”, na spavanju. Dok se par oblačio, ekipa koju je predvodio inspektor Čarls O'Henlon, je pronašla kutiju punu droga.

Pištolj je bio na noćnom stočiću, a municija u blizini. Na spratu kuće uhapšen je živopisni princ Džin Kristijen Stanislaus Klosovski, kojeg su organi reda opisali kao "samoproklamovanog pretedenta na poljski tron", a kojeg je Ričards zvao jednostavno Šteš (stash - štek, na engleskom). U njegovoj sobi pronađena je veća količina droge.

Svalio krivicu na druge

Iz nevolje je Ričards probao da se izvuče tako što će svaliti krivicu na drugoga - tvrdio je da je kuću iznajmio Maršal Čes (sin osnivača Chess Recordsa), a da su on i Anita samo prespavali te noći.

Ipak, suočen sa dokazima koje je O'Hanlon iznio, priznao je da je kuća njegova, i da nema dozvolu za oružje. U dosijeu je navedeno da je tokom racije muzičar pokušao da sakrije nekoliko nagorjelih kašika, ali da ga policija spriječila u tome.

Muzičar navodi da je to bila jedina optužba za koju je izjavio da nije kriv, dok je za sve ostale kažnjen sa po 10 funti.
Osim što je pokušao da uvali Česa, Ričards se bavio i špijanjem pa je objasnio da mu je pištolj nabavio organizator koncerata Liroj Leonard in San Franciska za 200 dolara. Išao je na Jamajku i smatrao je da mu oružje treba radi lične sigurnosti, a pucao je iz njega samo jednom da provjeri da li radi, kazao je tada.

Svoju verziju ovog incidenta Ričards je objavio u bestseler memoarima “Life”. Zapisao je da je sačmarica antička francuska minijatura za djecu iz 1880., a da je policija pokušala da mu podmetne opisavši je kao oružje.

Muzičar navodi da je to bila jedina optužba za koju je izjavio da nije kriv, dok je za sve ostale kažnjen sa po 10 funti.

Policijski forenzičar pušku je opisao kao nekorišćenu belgijsku sačmaricu kalibra devet milimetara, kratke cijevi, u očajnom stanju. U izvještaju stoji da je bilo raznih vrsta narkotika, ali u malim količinama.

Na suđenju je Ričards priznao sve osim jedne tačke optužnice - u tome se poklapaju njegovi memoari sa oficijelnim spisima.