Najtransparentnije radi Opština Kotor, Šavnik opet najlošiji

Na pitanje novinara, koje bi odgovore običan građanin najteže dobio, Koprivica je kazao da bi to bilo ono što je u vezi sa pojedinim odlukama lokalnih jedinica vlasti

0 komentar(a)
03.11.2011. 12:22h

U Crnoj Gori više nama izrazito netransparetnih opština što je napredak u odnosu na jul kada je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) kao takvu lokalnu zajednicu ocijenio Šavnik.

Prema poslednjim podacima istraživanja “Potez”, na kome je CDT sarađivao sa hrvatskom NVO Gong, najavnije radi opština Kotor, dok je najniži rezultat ponovo ostvario Šavnik.

Opštine sa netransparentnim radom su Kolašin, Šavnik, Plav, Rožaje i Žabljak, dok su djelimično javne lokalne zajednice Mojkovac, Podgorica, Budva, Bijelo Polje, Berane, Cetinje, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Ulcinj i Andrijevica. Ove lokalne samouprave, kako je na konferenciji za novinare kazao direktor CDT-a Dragan Koprivica, treba da “još puno rade na približavanju građanima”.

Javnost rada pokazale su opštine Kotor, Danilovgrad, Herceg Novi, Tivat i Bar.

Sa presa CDT-a, foto: Zoran Đurić

Pet kriterijuma

Koprivica je pojasnio da je CDT mjerio na osnovu pet kriterijuma – javnost sjednica skupština opština, te odluka jedinica lokalnih samouprava, saradnja sa civilnim društvom, primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), te funksionisanje mjesnih zajednica. To je, dodao je on, rađeno kroz analizu veb sajtova, upitnike, analize statuta i poslovnika SO, te direktnim pozivima službenicima zaduženim za sprovođeneje Zakona o SPI.

Na pitanje novinara, koje bi odgovore običan građanin najteže dobio, Koprivica je kazao da bi to bilo ono što je u vezi sa pojedinim odlukama lokalnih jedinica vlasti

Na pitanje novinara, koje bi odgovore običan građanin najteže dobio, Koprivica je kazao da bi to bilo ono što je u vezi sa pojedinim odlukama lokalnih jedinica vlasti, koje bi zatražili shodno Zakonu o SPI.

Danilovgrad napravio najveći pomak

Koordinator projekta Ivana Drakić kazala je da je najveći pomak napravila opština Danilovgrad najviše napredovala i pojasnila da su najveći pomak opštine napravile u dijelu javnosti odluka njihovih jedinica, ali da moraju dalje raditi na otvorenom odnosu prema građanima.

“Većina opština je pokazala interesovanje za ovaj projekat, a odgovori na naša pitanja nisu iziskivali dodatne finansijske izdatke lokalnih uprava kao ni kadrovske kapacitete”, dopdala je Drakić i napomenula da će CDT ovo istraživanje ponavljati, te da će krajem mjeseca na završnoj konferenciji biti predstavljeni konačni rezultati. Tina Radulovć