Anastazija Miranović 13. novembra na Cetinju predstavlja kolekciju

Ne podliježem strogo trendovima, ali nastojim da „lično moje” uskladim sa onim što je trenutno aktuelno, kaže Miranović

373 pregleda0 komentar(a)
02.11.2011. 20:16h

Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i modni dizajner, za ovu zimu pripremila je kolekciju kaputa, koju će prvi put prikazati 13. novembra, na Cetinju.

Razlog da se revija održi na Cetinju je Dan prijestonice, ali i činjenica da se Anastazija tamo osjeća kao kod kuće.

Koncepcija njene kolekcije počiva na ideji – kaputom kroz stilove, koju sačinjavaju manje cjeline od tri do četiri kaputa
"Prije svega, dobila sam poziv od gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića, da moja revija u Kraljevskom pozorištu Zetski dom upotpuni proslavu tog važnog datuma. Osim što sam time bila počastvovana, ja sam porijeklom Cetinjanka, pa me za taj grad vežu lijepe i trajne uspomene. Cetinje je uporište i ishodište crnogorskog kulturnog identiteta i duhovnosti. Kada pripremam prezentaciju svoje kolekcije, vodim računa o mjestu gdje će biti prikazana. Ono mora biti osobeno i prijemčivo za moju modnu priču. Cetinje upravo to jeste", objasnila je za "Vijesti" Miranović.

Na reviji će biti prikazano oko trideset kaputa, a neki od njih su još u izradi, pa broj nije konačan:

"Karakteristično je za mene, da kada radim na novoj kolekciji obično premašim planirano, jer se u toku rada 'rađaju' nove ideje i modeli, kojima ne mogu da odolim".

Pretežno zimski kaputi, sa par modela laganije teksture, po riječima dizajnerke su za sve generacije samouvjerenih žena od stila, koje znaju šta žele i spremne su da istaknu svoju personalnost i osobenost.

Nema radikalnih promjena

Na pitanje koje su boje kaputa u trendu ove zime, Anastazija odgovara:

Prezentacija neće biti klasična, jer će modeli umjesto pistom šetati pozorišnom scenom, što podrazumijeva scenski nastup
“Nema radikalnih promjena. Pastelni, bež i puder tonovi i dalje su u trendu, ali paralelno sa njima i jarke, intenzivne boje, posebno narandžasta, senf žuta, pink, ljubičasta, ultramarine-plava i smaragdno-zelena. Feragamo je vratio u modnu 'orbitu' crno-bijeli pepito dezen, a ima i dosta grafičkog karoa (Prada), tufni u raznim varijantama. Naravno, tu su neprikosnoveni zlatni, srebrni, metalik i bronzani tonovi, koji su uz animal print nezaobilazni, a u mojoj kolekciji će biti od svega pomalo”.

Koncepcija njene kolekcije počiva na ideji – kaputom kroz stilove, koju sačinjavaju manje cjeline od tri do četiri kaputa. One se razlikuju po formi, boji i teksturi, ali postoji i zajednička crta, koju im daje Anastazijin potpis.

“Prije svega, zajednička im je elegancija, što je obilježje mojih kolekcija. U dizajniranju odjeće me prvenstveno vodi unutrašnje intuitivno i kreativno, ne podliježem strogo trendovima, ali nastojim da 'lično moje' uskladim sa onim što je trenutno aktuelno. Aksesoar će biti posebno zanimljiv, samim tim što je za svaki model unikatan, a sastavljen je od beretki, šešira, šalova i rukavica”, rekla je ona.

Prezentacija neće biti klasična, jer će modeli umjesto pistom šetati pozorišnom scenom, što podrazumijeva scenski nastup, pa se očekuje posebna koreografija i scenografija, a nakon ove Miranović će raditi na proljećnoj kolekciji.

Neoretro i volani

Kolekcija na kojoj je radila par mjeseci izrađena je od pamučnog i svilenog pliša, vunenog i svilenog štofa, brokata, kože, ali i prirodnog i vještačkog krzna.

"Kaputi su različitih dužina, ima kraćih i baš dugačkih, strukiranih ili trapezastih formi. Oni su u neoretro stilu, u duhu 60-ih i 70-ih, ima i onih sa kapuljačama i pelerinama, koje su pravi hit ove sezone. Takođe ih ima u militari stilu i sa volanima", opisala je svoju kolekciju Anastazija.

Galerija