ANB da informiše Odbor za bezbjednost o vehabijama

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je da Crna Gora nije poznata kao utočište za teroriste

53 pregleda0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Jasmina Isić, Foto: Savo Prelević
01.11.2011. 07:57h

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu zatražiće da ih direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković informiše o aktivnostima pripadnika vehabijskog pokreta u Crnoj Gori, nakon terorističkog napada na ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Prije nekoliko dana Novopazarac Mevlid Jašarević pucao je na ambasadu SAD-a u Sarajevu, što je bio povod da članovi tog skupštinskog tijela otvore priču o vehabijskom pokretu u državi.

Poslanik PZP-a Nebojša Medojević zatražio je da se u što kraćem roku zakaže posebna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o informaciji ANB-a o bezbjedonosnim rizicima od mogućih terorističkih napada ekstremnih pripadnika vehabijskog pokreta.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je da Crna Gora nije poznata kao utočište za teroriste, kao i da vlast i nadležne institucije na kvalitetan način prate njihove aktivnosti.

Raspravljajući o pomorskoj sigurnosti i bezbjednosti u Crnoj Gori, što je bila jedina tačka dnevnog reda, Medojević je kazao da u toj oblasti vlada “haotična situacija”, koja je, prema njegovim riječima, rezultat nepostojanja integrisanog sistama.

“Ko u Crnoj Gori ima interes da mi nemamo integrisani sistem obalske straže - krijumčari, organizovani kriminalci čiji je interes da naša bezbjednost na moru bude slaba, da ne postoji koordinacija između Mornarice, Uprave policije, obalske straže... Ministarstvo je ranije uvidjelo taj problem, ali to što su registrovali problem ne znači ništa, jer se ništa na tom planu nije radilo”, kazao je on.

Medojević je dodao da je interesantno što niko u Crnoj Gori nije otkrio problem, niti pokrenuo akciju provjere da li pomorskim putevima dolaze narkotici koji idu dalje ka zemljama EU.

“Smatram da je to posljedica konkretnog političkog djelovanja organizovanog kriminala u Crnoj Gori”, kazao je on.

Medojević je predložio da se pod jednim ministarstvom integriše sistem bezbjednosti, sa jednim budžetom i jasnim odgovornostima.

On je ocijenio da “zamrznuti novac” od organizovanog kriminala država treba da koristi za osavremenjavanje službe.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić istakao je da su problemi na moru nedovoljna prisutnost i nepostojanje adekvatnih brodova, koji bi služili Mornarici i Upravi policije.

Mornarica, prema njegovim riječima, ima veliki broj brodova koje “nije racionalno upotrebljavati za misije i zadatke”.

“Za izvršenje misija u mornarici potrebna nam je nova platforma koja se može upotrebljavati po svim vremenskim uslovima. Samo za remont i dovođenje u ispravno stanje raketnih fregata bilo bi potrebno po 15 miliona eura, a imajući u vidu skupo održavanje ti brodovi nijesu realnost. Takođe, iz tekućeg budžeta nemoguće je izvršiti nabavku dva ili tri multifunkcionalna patrolna broda koja bi u potpunosti zadovoljili naše potrebe. Jedini način nabavke je kroz prodaju ili zamjenu sadašnjih raketnih fregata”, predložio je on.

Govoreći o osnivanju obalske straže, kao posebnog organa, Samardžić je kazao da potreba za tom službom ne postoji, jer su poslovi koje bi obavljali njeni pripadnici već raspodijeljeni među postojećim institucijama.