Sekulić najavio da će skijalište Savin kuk biti spremno za zimsku sezonu

"Ući ćemo u pripremu zimske sezone i za to nam treba mjesec do mjesec i po vremena", rekao je Sekulić

55 pregleda0 komentar(a)
Predrag Sekulić Žabljak, Foto: Gov.me
31.10.2011. 19:57h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je na Žabljaku da će, ukoliko sudovi ubrzo ne donesu odluku, početi razgovore sa dosadašnjim gazdom skijališta Savin kuk, kako bi se taj objekat na vrijeme pripremio za nastupajuću zimsku sezonu.

"Nadam se da ćemo uspješno pripremiti zimsku sezonu koja će biti mnogo uspješnija od prošlogodišnje i biti jedna od najboljih, a skijalište će raditi punom parom", kazao je Sekulić, ne navodeći činjenicu da će pregovarati sa trenutnim gazdom skijališta Radovanom Grbovićem, protiv kojeg država vodi dva odvojena sudska postupka.

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave i turističke privrede Žabljaka, ministar Sekulić je kazao da se pred Apelacionim sudom vode dva sudska spora po pitanju imovine nekadašnjeg Ski-centra "Durmitor" čiji je sastavni dio bilo i skijalište Savin kuk kojim nominalno gazduje firma "Grbović kompani".

Od vlasnika imamo obećanje da će se u rekonstrukciju hotela "Žabljak" ući nakon zimske sezone, a "Jezera" krajem naredne godine. Uvažili smo uzroke ekonomske krize i daćemo im još jednu šansu", kaže Sekulić
"Ući ćemo u pripremu zimske sezone i za to nam treba mjesec do mjesec i po vremena. Od dužine trajanja sudskog spora zavisi da li ćemo taj projekat realizovati sa starim ili novim subjektom. Skijalište će početi da radi sa prvim snijegom. Potrudićemo se da Žabljak izdrži trku u konkurenciji drugih ski-centara", kazao je Sekulić, i ukazao na nedostatak hotela visoke kategorije, prave turističke ponude na tržištima i nedostatak programa.

On je dodao da se paralelno nastoji da se i drugo durmitorsko skijalište Štuoc, koje je kupila firma HM “Durmitor”, privede namjeni.

"To ćemo realizovati kroz proces eksproprijacije i nakon toga pronalaženjem kvalitetnog partnera kako bi se to skijalište podiglo na potreban nivo. Ozbiljno smo razmišljali i o raskidu ugovora o kupovini hotela "Žabljak" i "Jezera". Od vlasnika imamo obećanje da će se u rekonstrukciju hotela "Žabljak" ući nakon zimske sezone, a "Jezera" krajem naredne godine. Uvažili smo uzroke ekonomske krize i daćemo im još jednu šansu", kaže Sekulić.

Vlada krenula sa planom za legalizaciju bespravno podignutih objekata

Sekulić je sa rukovodstvom Opštine razgovarao i o gradnji sportske dvorane i kolektora otpadnih voda, partnerskim investicijama sa Slovenijom. Donošenje Prostorno-urbanističkog plana otvorilo je put donošenju novih planskih dokumenata i iznalaženju modela da se devastirani prostori vrate turizmu na najbolji način.

Na pitanje "Vijesti" o podatku UNDP da je u Crnoj Gori bespravno sagrađeno 100.000 objekata u kojim živi skoro polovina stanovništva, Sekulić je kazao da je na tu temu sa predstavnicima UNDP razgovarano i imaju zajedničko viđenje.

"Vlada je krenula sa akcionim planom za legalizaciju bespravno podignutih objekata. Čekamo orto-foto snimke Uprave za nekretnine i nadam se da ćemo sa predlogom zakona izaći početkom naredne godine. Trudićemo se da legalizacija bude brza i jednostavna, i da ljudima ponudimo da svoje objekte naprave energetski efikasnim. Biće to naš zajednički uspjeh, od čega puno očekuju i lokalne uprave i vlasnici tih objekata".

Potrebna saradnja sa NVO

Ministar Sekulić sastao se i sa predstavnicima civilnog sektora. Darko Pajović iz Grin homa kazao je da su konsultacije neophodne u procesu evropskih integracija.

"Ukazali smo na probleme nelegalne sječe u Dragišnici, upravljanju vodama ali i predočili projekte koji bi za sve bili korisni. U procesu evropskih integracija i ispunjavanju standarda u zaštiti životne sredine ponudili smo stručnu i tehničku pomoć civilnog sektora. Postojeće razlike nastojaćemo da smanjimo na najnižu mjeru", kazao je Pajović.

Ministar Sekulić ocijenio je da nema oblasti gdje je potrebnija sinergija vladinog i civilnog sektora, nego u oblasti zaštite životne sredine.

"Mi imamo osjećaj za dobre ideje. Kad se otvori poglavlje 27 biće nam neophodna pomoć NVO. Dogovorili smo se da ovakve susrete ubuduće organizujemo kvartalno",kazao je Sekulić.