Novljani se protive izgradnji ribarske luke u Njivicama

Bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spriječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva

76 pregleda0 komentar(a)
31.10.2011. 17:57h

Ribari na moru trebalo bi nakon osam godina osam godina od kada su inicirali gradnju, da dobiju svoju luku na Crnogorskom primorju u Njivicama pored Herceg Novog.

Prema prostornom planu posebne namjene za morsko dobro izdati su urbanističko tehnički uslovi i očekuje se tenderska procedura za izbor projektanta.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja opredijelilo je sredstva za projekat, a poslije toga će uslijediti tenderska procedura za izdavanje koncesija za luku. Vlada je, na inicijativu Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj Udruženja ribara Crne Gore, usvojila Odluku da se buduća ribarska luka u Njivicama proglasi lukom od nacionalnog značaja.

Izgradnjom pristaništa i vezova bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spriječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva.
Planirano je da luka bude izgrađena ispod starog kamenoloma – između ušća rijeke Sutorine i hotelskog kompleksa “Rivijera” u Njivicama na oko 2.500 kvadrata.

Luka će imati 55 vezova, 600 kvadrata u zaleđu i sve prateće sadržaje.

Međutim građani koji ovih dana potpisuju peticiju protiv gradnje, uvjereni su da nije izabrano dobro mjesto za ribarsku luku.

"Izgradnjom pristaništa i vezova bilo bi poremećeno prirodno ušće rijeke Sutorine, spriječilo bi se slobodno oticanje vode i tako bi došlo do dodatnog zagađenja zaliva. Posebno bi bilo ugroženo stvaranje ljekovitog blata – peloida. Ako je turizam strateška grana razvoja Herceg Novog onda sve treba i učiniti da sačuvamo prirodne rezurse", ističe Zorica Gavrilović odbornica SNP u lokalnom parlamentu.

Luku grade isključivo zbog profita?

U pismu koje je uputila ministru poljoprivrede Tarzanu Miloševiću, ističe da se “ne mora svaki metar obale iskorištavati za sticanje koristi i profita, a u ovom slučaju izgradnja ribarske luke je iskučivo profiterski posao, namijenjen pojedincima”.

Uvjerena je da se “ brodice i koče - kojih i nema puno u Herceg Novom, mogu vezati i u okviru Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, Kumboru ili Tivtu.

Uvjerena je da se “ brodice i koče - kojih i nema puno u Herceg Novom, mogu vezati i u okviru Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, Kumboru ili Tivtu.
"Izgradnja ovakve luke u Njivicama nije dobro zbog mirisa koji bi se širio sa koča, vizuelno bi se narušio taj dio priobalja", kaže Gavrilović i pojašnjava da je u neposrednoj blizini čuvena blatna Igaljska plaža.

Iz Instituta Dr. Simo Milošević iz Igala koji svoju osnovnu djelatnost bazira na upotrebi ljekovitog blata, ranije su saopštili da se protiv izgradnji ribarske luke u Njivicama.

U toj zdravstveno turističkoj ustanovi koja ima i jedinog stručnjaka koji je doktorirao iz balenologije - ljekovitog blata, kažu da ih niko nije konsultovao prilikom određivanja lokacije buduće luke.

Upozoravaju da će luka “skrenuti” izlaznu struju iz Topljanskog zaliva koja nosi svu prljavštinu i na taj način ugroziti stvaranje ljekovitog blata u moru na ušću rijeke Sutorine.

Milošević: To je nacionalni interes

Predsjednik Opštine Dejan Mandić je komentarišući peticiju građana protiv gradnje ribarske luke u Njivicama kazao da „ sve treba dobro i stručno sagledati, prije svega urbanističko tehničke uslove koje je resorno ministarstvo dalo.

"Ako su građani protiv toga onda nema potrebe da se gradi", kazao je Mandić.

On smatra i da bi se velika ribarska luka sa preko 50 vezova, što je industrija – teško uklopla u turističke planove razvoja grada.

"Luka će biti od nacionalnog interesa jer će, kada bude izgrađena, doprinijeti većem izlovu ribe, kvalitetnijem plasmanu, većoj bezbjednosti hrane”, kazao je proljetos ministar Tarzan Milošević u Herceg Novom, uvjeren da će to doprinijeti i smanjenju uvoza ribe. Iz Udruženja ribara Crne Gore tvrde da će u Njivicama biti privezište, a ne luka za ribarske.