Zakon 19 godina koči Kolašince da se rađaju u svom gradu

Da bismo mogli otvoriti porodilište, prema aktuelnom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trebalo bi da imamo hiruršku salu i anesteziologa, kažu u Domu zdravlja

95 pregleda0 komentar(a)
31.10.2011. 18:18h

Tokom proteklih 19 godina, tek nekoliko djece upisano je u knjigu rođenih u kolašinskoj matičnoj službi. To su djeca koja su se rodila na putu do neke od bolnica u većim gradovima, kući ili u ambulanti Doma zdravlja. Od 1993. godine u tom gradu ne radi porodilište, pa se Kolašinke porađaju u Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama i Podgorici.

Iako se zna da su lokalni i državni zvaničnici više puta obećavali porodilište, skoro je sasvim izvjesno da će se Kolašinci i dalje rađati u drugim gradovima. Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako kaže direktorica Doma zdravlja Dragica Popović, ne dozvoljava „vanbolničko otvaranje porodilišta”.

Da bismo mogli otvoriti porodilište, prema aktuelnom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trebalo bi da imamo hiruršku salu i anesteziologa.
“Da bismo mogli otvoriti porodilište, prema aktuelnom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, trebalo bi da imamo hiruršku salu i anesteziologa. Vrlo mali broj porođaja, svega oko 70, je još jedna smetnja. Tako, i pored kadra i prostora koji postoji u našoj ustanovi, teško da ćemo uskoro moći da realizujemo taj vrlo bitan projekat. U ovim godinama krize to bi iziskivalo vrlo visoke izdatke za koje sada nema mogućnosti”, kazala je Popović.

Ona je proteklih godina brojnim dopisima i zahtjevima slatim kako na lokalne, tako i na državne adrese skretala pažnju na potrebe otvaranja porodilišta. Šansa da se, možda, nakon što je prostor osposobljen porodilište ponovo vrati, propuštena je, jer je kolašinski Dom zdravlja dugo kuburio sa nedostatkom kadra.

Sada zaista imamo odličnu ginekološkinju dr Danku Marković i na taj način kolašinskim ženama je omogućena adekvatna zdravstvena zaštita.
“Nakon poplava i zatvaranja porodilišta, prostor smo adaptirali, ali dugo nijesmo mogli da nađemo ginekologa. Pored odličnih uslova koje smo nudili, niko nije želio da radi u Kolašinu. Sada zaista imamo odličnu ginekološkinju dr Danku Marković i na taj način kolašinskim ženama je omogućena adekvatna zdravstvena zaštita. Što se praćenja trudnoće tiče, trudnice do samog porođaja mogu da se oslone na kadar u kolašinskom Domu zdravlja”, rekla je Popović.

Ipak, i pored nepostojanja „zakonom propisanih uslova”, dr Marković je prije nekoliko godina porodila dvije žene u ambulantnim uslovima, jer nije bilo vremena da ih uputi u neku drugu zdravstvenu ustanovu. Zahvaljujući pravovremenoj i stručnoj intervenciji, nakon tih, „neuslovnih” porođaja i majka i bebe bile su u dobrom stanju.

Prema nekim podacima, u Kolašinu još davne 1946. godine postojao je jedan vid vanbolničkog porodilišta koje je tada vodio ljekar opšte medicine dr Marko Popović. Ovo porodilište funkcionisalo je vrlo kratko, osam – devet mjeseci, jer se dr Popović ubrzo odselio.

“Od 1951. godine u Kolašinu postojalo je bolničko odjeljenje koje je imalo blizu 50 postelja, a u njegovom sastavu su bili porodilište i dječje odjeljenje. Porodilište ovog tipa funkcionisalo je u veoma dobro opremljenim tehničkim uslovima i kadrovski. Od 1977. godine porodilište je radilo uz stalno prisustvo specijaliste ginekologije i akušerstva

Projekat za skupljanje političkih poena

U poplavama, koje su pogodile Kolašin 1993. godine, oštećen je i dio gdje je porođajna sala u Domu zdravlja, pa je komisija Ministrastva zdravlja privremeno zatvorila porodilište.

Privremeno je potrajalo skoro dvije decenije, a projekat novog porodilišta služio je, uglavnom, za dobijanje političkih poena partija koje su se smjenjivale na vlasti. Kolašinskim ženama porodilište su obećavali i iz jedinstvenog DPS-a, kasnije i čelnici SNP-a, koji su osam godina neprikosnoveno vladali u tom gradu, a dio bajkovite predizborne retorike bio je i u nastupima koalicione vlasti DPS- Grupa građana.

Taj projekat su, u više navrata, kao najurgentniji izdvajale i brojne organizacije za prava žena.

Porodilište postojalo još 1946.

Prema nekim podacima, u Kolašinu još davne 1946. godine postojao je jedan vid vanbolničkog porodilišta koje je tada vodio ljekar opšte medicine dr Marko Popović. Ovo porodilište funkcionisalo je vrlo kratko, osam – devet mjeseci, jer se dr Popović ubrzo odselio.

Od 1951. godine u Kolašinu postojalo je bolničko odjeljenje koje je imalo blizu 50 postelja, a u njegovom sastavu su bili porodilište i dječje odjeljenje. Porodilište ovog tipa funkcionisalo je u veoma dobro opremljenim tehničkim uslovima i kadrovski. Od 1977. godine porodilište je radilo uz stalno prisustvo specijaliste ginekologije i akušerstva, dr Sava Rubežića i tri babice Marice – Mare Rakočević, Anđelke Bošković i Petkane Radović.