Svijetu fali 100 miliona žena, stručnjaci strahuju od pojave "država samaca"

U svijetu se prosječno rađa između 104 i 105 dječaka na 100 djevojčica, a svaka promjena se može objasniti samo abnormalnim faktorima

50 pregleda0 komentar(a)
29.10.2011. 14:46h

Prave posljedice fenomena koji neki nazivaju "alarmantna maskulinizacija", posebno u zemljama gdje se vrše selektivni abortusi, kao što su Kina i Indija, još su nesagledive. Veliki broj stručnjaka, međutim, smatra da će za pedeset godina, "nestašica" žena imati na društvo slične posljedice kao i globalno zagrijavanje - nevidljive, ali sasvim realne. Upozorenja stručnjaka potkrepljuju neosporivi statistički podaci. U svijetu se prosječno rađa između 104 i 105 dječaka na 100 djevojčica, a svaka promjena u ovom odnosu može se objasniti samo abnormalnim faktorima. U Indiji i Vijetnamu, taj odnos je od 112 dječaka na 100 djevojčica, a u Kini od 120 na 100 djevojčica, u pojedinim oblastima čak od 130 na 100 djevojčica. Ova tendencija sve više zahvata i druge zemlje - Azerbejdžan, Gruziju, Jermeniju, Albaniju, a prisutna je i na Kosovu. Prvi koji je skrenuo pažnju na ovu pojavu je indijski ekonomista i nobelovac Amartija Sen koji je 1990. godine objavio članak u kome je upozorio na "manjak od 100 miliona žena".

Demografi kažu da ta brojka danas iznosi 160 miliona kao rezultat favorizovanja muških potomaka, pada fertiliteta i posebno lako dostupne ekografije pomoću koje žene mogu da saznaju pol djeteta, te da abortiraju ukoliko je riječ o djevojčici. Čak i kada bi se odnos između polova za desetak godina ponovo vratio na normalu u Kini i Indiji, muškarcima će u ovim zemljama još decenijama biti problem da sebi nađu partnerku. Pojedini stručnjaci vjeruju da će takva situacija podstaći poliandriju (jedna žena sa više muževa), kao i seks turizam, dok drugi predviđaju katastrofične scenarije u kojima će seksualna predatorstva, nasilje i sukobi biti nove društvene norme.

Pojedini stručnjaci vjeruju da će takva situacija podstaći poliandriju
Prema njihovom mišljenju, društva sa viškom muškaraca, poput mnogih azijskih država, mogu se kontrolisati jedino autoritativnim režimima, sposobnim da spriječe nasilje unutar zajednice, kao i njegovo prelivanje putem kolonizacije i ratova. Agencije Ujedinjenih nacija su upozorile na povezanost manjka žena sa povećanjem seks trafikinga i migracija stanovništva radi braka, ali malo je rješenja dosad ponuđeno za rješavanje tih problema.

Galerija