Stanko Subotić osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta

Za Subotićem i ostalim odbjeglim ostaje na snazi međunarodna potjernica koja je raspisana još 2006. godine

125 pregleda0 komentar(a)
28.10.2011. 13:17h

Stanko Subotić Cane osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na šest godina zatvora, dok su pripadnici njegove grupe dobili kazne od deset mjeseci do četiri i po godine.

Subotić je obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati iznos od 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Dvoje optužnih, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić, oslobođeni su optužbi.

Subotić, koji se nalazi u bjekstvu, osuđen je u odsustvu kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i tokom 1995. i 1996. godine na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona eura i osam miliona američkih dolara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, optuženi i njihovi branioci imaju pravo da na presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana pošto prime pisani otpravak.

Nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na četiri godine zatvora, osnivač jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud na tri godine, a bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić na godinu dana.

Bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski dobili su dvije odnosno godinu i četiri mjeseca zatvora.

Radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić osuđen je na kaznu zatvora od 10 mjeseci, pjevačica Ivana Olujić na jednu godinu, Luka Nenadić na dvije i Stevan Banović na tri i po godine zatvora. Subotićev sestrić Nikola Milošević zbog bjekstva je osuđen u odsustvu na četiri i po godine zatvora, kao i Jovica Ranđelović koji je osuđen na tri i po godine.

Obrazlažući presudu, sudija Milena Rašić rekla je da su optuženi krivi što su od 1995. godine do 31. oktobra 1996. godine krijumčarili cigarete iz Makedonije u Srbiju i prodavali ih pravnim i fizičkim licima.

Za Subotićem i ostalim odbjeglim ostaje na snazi međunarodna potjernica koja je raspisana još 2006. godine
To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja.

Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a potom ih preprodavali.

Za Subotićem i ostalim odbjeglim ostaje na snazi međunarodna potjernica koja je raspisana još 2006. godine.

Subotić živi u Švajcarskoj čiji krivični zakon ne poznaje krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen
Specijalni sud je više puta odbijao njegove ponude da se uz jemsvto brani sa slobode, odnosno da se povuče potjernica i poništi nalog za hapšenje i pritvor.

U decembru prošle godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona eura, a treći koji je nudio Subotić.

Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 eura i dva miliona eura.

Subotić živi u Švajcarskoj čiji krivični zakon ne poznaje krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen.

Hapšen je, međutim, prije tri i po godine na moskovskom aerodromu po potjernici iz Srbije ali je poslije dva mjeseca pušten jer je to krivično djelo po ruskom zakonu zastarjelo.