Delić: Organizacija privrede treba da djeluje snažnije

Na Sajmu biznisa predstavljene su firme iz oblasti bankarstva, osiguranja, obrazovanja, građevinartstva...

0 komentar(a)
sajam biznisa, Foto: Vuk Lajović
26.10.2011. 13:49h

"Dosadašnji odnos politike i društva prema mikro, malim i srednjim preduzećima i biznisu uopšte, nije zadovoljavajući. Država treba da prilagodi propise i birokratiju stvarnim mogućnostima i potrebama srednjostaleške privrede ali i velikog biznisa", kazao je otvarajući na budvanskom jadranskom sajmu Sajam biznisa predsjednik Zanatsko- preduzetničke komore Crne Gore Vojislav Delić.

On je naveo da organizacija privrede treba da djeluje snažnije, da intezivnije prate šanse na tržištu i o tome informišu preduzeća i traže od donosioca odluka stvaranje odgovarajućih poslovnih okvira.

"Posebno ističem značaj zanatstva, zato što je Crnoj Gori potrebna proizvodnja, održavanje i servisiranje. Zanatlije su svima nama poztrebne, a da bi imali zanatlije potrebna su ulaganja, bolje osmišljeni programi podrške, dugoročnija povoljnija finansijska sredstva, jer samo tako možemo biti spremni za utakmicu nba evropskom tržištu", kazao je Delić na svečanom otvaranju.

Međusobna zavisnost na putu tržišnog uspjeha

Na Sajmu biznisa predstavljene su firme iz oblasti bankarstva, osiguranja, obrazovanja, građevinartstva, prehrambene industrije, turizma, kao i medijske kuće, hoteli, mala i srednja preduzeća, zanatska komora Crne Gore, i brojni preduzetnici.

Prema riječima izvršnog direktora Jadranskog sajma Rajka Bujković,a učesnici sajma biznisa su kompanije, mala i srednja preduzeća, i preduzetnici iz različitih oblasti proizvodnje i pružanja poslovnih usluga.

"Iako se radi o različitim privrednim granama koji se predstavljaju u jednom prostoru u okviru jedinstvenog koncepta, međusobna zavisnost na putu tržišnog uspjeha spaja ih u logičan privredni sistem i nameće potrebu zajedničkog predstavljanja", kazao je Bujković.