Danilo Lučić: Najteže se odreći domaće kuhinje

Zlato u Crnu Goru je donio mladi Nikšićanin Danilo Lučić u utorak, sa Svjetskog prvenstva za mlađe seniore, juniore i kadete, održanog u Maleziji

82 pregleda0 komentar(a)
22.10.2011. 17:27h

Zdrav stil života za Danila Lučića podrazumijeva rano ustajanje, redovnu i pravilnu ishranu, izdvajanje vremena za barem jedan trening dnevno, i ujedno, "izdvojiti dovoljno vremena za svoje prijatelje i porodicu".

“Fizička aktivnost, na našim prostorima, generalno nije zastupljena u nekom zavidnom procentu. Što se mene lično tiče, s obzirom na to da sam student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, imam pojačanu fizičku aktivnost. U pripremnom periodu, kad su u pitanju značajna takmičenja, imam više treninga dnevno. Po mom mišljenju, nije bitno koliko trenirate, već kako trenirate. Moji treninzi se ne baziraju samo na jačanju tijela, već i na jačanju mentalnog sklopa i duha. Sve mi je ovo olakšano jer uz sebe imam čovjeka koji je odgovoran za moju fizičku i mentalnu pripremljenost, a to je kondicioni trener Dario Ivanović”, kaže Lučić.

"Lično, nemam problem sa viškom kilograma, zbog urednog sportskog života"
Kad nije vrijeme takmičenja, kaže kako je usredsređen na "spuštanje forme".

"To je mnogo bitno u sportu, jer da biste izgradili još bolju, takmičarsku formu, morate spustiti postojeću", kaže Danilo.

Kaže da ga, pored karatea, privlače plivanje i tenis.

Jesti umjereno i povećati fizičku aktivnost

Kada je riječ o zdravoj ishrani, Danilo napominje da je taj segment "veoma bitan u životu svakog sportiste".

"Naravno, ako želite da napravite veliki rezultat. U početku je teško pratiti principe zdrave ishrane, ali nakon određenog vremena, organizam se navikne i onda shvatite da vam možda upravo ta stvar pomogne da se popnete za jednu stepenicu više u sportu. Izuzetke jedino pravim kada mi to dozvoli kondicioni trener. A to je period spuštanja sportske forme. Uglavnom, najteže se odreći naše tradicionalne kuhinje", kaže Lučić.

Sintagma "zdrav duh" za njega je posebno bitna, ne samo u sportu, već i u životu
"Recept" za brzo i efikasno skidanje kilograma, kaže Lučić, je jednostavan: jesti umjereno i povećati fizičku aktivnost".

"Lično, nemam problem sa viškom kilograma, zbog urednog sportskog života", napominje.

Sintagma "zdrav duh" za njega je posebno bitna, ne samo u sportu, već i u životu.

"Karate je sport koji se bazira na jačanju uma, duha i tijela. On me je naučio da za najkraće moguće vrijeme pronađem pravo rješenje. Ranije sam vodio izuzetno stresan sportski život, to sam tek vidio kada sam promijenio način ishrane, jer i loša ishrana može dovesti do pojave stresa", priča Danilo.

Angažovao je kondicionog trenera kojeg do tada nije imao i izbacio loše navike.

"Nakon nepostignutog željenog uspjeha na ovogodišnjem evropskom prvenstvu, mislio sam da se više neću domoći pobjedničkog postolja, što sportistima koji osvajaju medalje vrlo teško pada. Ali, kao i uvijek, podršku su mi pružili porodica i prijatelji i zato sam ponosan na ovaj uspjeh, jer znam koliko ljudi stoji iza njega", zaključuje Lučić.

Galerija

Danilo Lučić FOTO: Boris Pejović
Danilo Lučić FOTO: Boris Pejović