Univerzitet Donja Gorica: Nikoga ne pokušavamo da obmanemo

"Vašoj uređivačkoj politici i čitaocima prepuštamo odgovor na pitanje da li je ozbiljno ili ne prenositi članke sa blogova pojedinaca "

304 pregleda0 komentar(a)
UDG, Foto: Arhiva "Vijesti"
20.10.2011. 08:48h

Sa Univerziteta Donja Gorica reagovali su na tekst od prije dva dana, u kojem je austrijski profesor Florijan Biber saopštio o kakvoj se rang-listi univerziteta radi i gdje je objasnio da nije upoznat sa tim da će njegova prepiska sa UDG biti objavljena kao oglas u dnevnoj štampi.

Takođe, Biber je tada UDG-u, ali i "Vijestima" saopštio da nije znao da je njegova rang-lista prezueta sa sajta B turn, koji je balkanske privatne fakultete nazvao "bizarnim".

"Vijesti" prenose reagovanje UDG: "UDG nikog nije obmanuo. Kako smo u oglasu koji smo platili, integralno prenijeli original i prevod cijelog pisma gospodina Bibera, ovom prilikom citiraćemo nekoliko rečenica koje jasno pokazuju ko u ovom slučaju obmanjuje: 'Nigdje u tekstu na svom blogu nijesam nazvao UDG bizarnim'. 'Htio bih objasniti da je sadržaj mog bloga iskrivljen u članku 'Vijesti'. 'Sadržaj članka 'Vijesti' značajno se razlikuje od mog teksta na blogu'. 'Takođe, nijesam dao intervju za pomenute novine'. 'Sugerisanje da tekst koji sam napisao predstavlja ozbiljno rangiranje univerziteta je namjerno i ciljano pogrešno tumačenje sadržaja.'

"Tekst koji ste objavili 04. oktobra ima bitno drugačiju konotaciju od originalnog teksta koji je na svom blogu objavio gospodin Biber"

Vašoj uređivačkoj politici i čitaocima prepuštamo odgovor na pitanje da li je ozbiljno ili ne prenositi članke sa blogova pojedinaca koji objavljuju humorističko-ironični osvrt na pojedina pitanja.

Međutim, tekst koji ste objavili 04. oktobra ima bitno drugačiju konotaciju od originalnog teksta koji je na svom blogu objavio gospodin Biber. To već nije pitanje uređivačke politike, već pitanje morala i profesionalizma. Smatramo da su upravo dnevne novine 'Vijesti' obmanule crnogorsku javnost.

Vaš tekst objavljen u izdanju od 18. oktobra, predstavlja loš pokušaj skretanja sa glavne teme. Da li je ili nije gospodin Biber napravio listu bizarnih univerziteta? Da li se sadržaj teksta objavljenog u 'Vijestima' značajno razlikuje od teksta objavljenog na blogu ili ne?

"Naslovima tekstova koje ste objavili u štampanim i elektronskim izdanjima, kao i njihovom sadržinom, pričinili ste značajnu štetu našem Univerzitetu"

Ko obmanjuje crnogorsku javnost? Očekivali smo da ćete, makar u ovom dijelu, reagovati profesionalno i u skladu sa novinarskom etikom, jer onaj ko objavljuje informaciju je odgovoran za nju, bez obzira na to kako je do nje došao.

UDG je direktno kontaktirao gospodina Bibera, dobio objašnjenje, a naše pismo njemu i njegov odgovor nama, integralno prenio u vidu plaćenog oglasa, ostavljajući čitaocima da sami prosude ko je šta zaista napisao i ko je imao kakvu namjeru.

Kada je u pitanju prepiska na koju aludirate, a u koju su bile uključene i Vaše dnevne novine, veoma nam je drago da se gospodin Biber srdačno zahvalio UDG uvjerivši se da je njegovo pismo integralno prenijeto. UDG nije promijenio niti jedno slovo. Ako želite, možemo Vam proslijediti kompletnu komunikaciju.

Na kraju, naslovima tekstova koje ste objavili u štampanim i elektronskim izdanjima, kao i njihovom sadržinom, pričinili ste značajnu štetu našem Univerzitetu i povrijedili hiljade naših studenata i njihovih porodica. Po kom osnovu sebi dajete to pravo?", piše u reagovanju UDG.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju