Smrt Emilijana Sale: Prvi izvještaj o tragediji - avion letio bez dozvole, pilot bez licence

Avion kojim je upravljao Ibotson srušio se iznad Lamanša, 21. januara. Tijelo Emilijana Sale je pronađeno, Ibotsonovo još nije

2511 pregleda1 komentar(a)
Ostaci aviona u kome je bio Sala, Foto: AP

Preliminarni izvještaj o tragičnoj smrti Emilijana Sale pokazao je da pilot Dejvid Ibotson, koji je takođe nastradao u avionskoj nesreći, nije bio kvalifikovan za upravljanje avionom.

Engleski mediji objavili su izvještaj britanske vazduhoplovne komisije u kome se navodi da su "kvalifikacije pilota bile upitne".

Avion kojim je upravljao Ibotson srušio se iznad Lamanša, 21. januara. Tijelo Emilijana Sale je pronađeno, Ibotsonovo još nije.

U izvještaju se navodi da pilotova licenca nije pronađena u ostacima aviona, a da nije moguće, za sada, utvrditi datum njenog izdavanja.

U preliminarnom izvještaju se naglašava da se tačni uzroci pada još ispituju, ali se sugeriše da avion Piper Malibu, koji je proizveden 1984. godine i ima 6,636 sati leta, nije imao dozvolu za polijetanje.

"Avion pod brojem N264DB je registrovan u SAD i nije mogao da bude korišten za komercijalne letove, bez dovole američkih i britanskih vazduhoplovnih agencija. Za sada nema dokaza da su takve dozvole izdate", navodi se u izvještaju.