Infiniti FX: Pravljen po mjeri Sebastijana Fetela

Dodatno unapređenje po pitanju dizajna, tehnologije i aerodinamike u odnosu na standarni model...

0 komentar(a)
18.10.2011. 23:58h

Infiniti je potvrdio početak serijske proizvodnje koncepta FX koji je projektovan i izgrađen u saradnji i prema instrukcijama dvostrukog prvaka Formule 1, Sebastijana Fetela (Sebastian Vettel), inače i zvaničnog ambasadora ovoga brenda na globalnom nivou.

"Sebastian Vettel FX" verzija je dodatno unaprijeđena po pitanju dizajna, tehnologije i aerodinamike u odnosu na standarni model. Inžinjeri su inspiraciju pronašli u šampionskom Red Bull Racing timu.

Vezano za ovaj projekat, Andy Palmer, izvršni potpredsjednik Infinitija je rekao: Cilj nam je bio da FX Sebastian Vettel verzija bude predstavljena na Frankfurtskom auto-salonu, ali to je za sad samo neka vrsta pilot projekta.

Radi se o našem ekvivalentu AMG-u (Mercedes-Benz) i M seriji (BMW). Htio sam testirati menadžment i vidjeti kako se snalazi sa ovim projektom.

SV FX verzija pokazuje da možemo napraviti posebna limited edition vozila, a ovaj model je jedan od, bez sumnje, privih koje ćemo predstaviti tržištu.

Konceptni automobil predstavljen u Frankfurtu je rezultat dogovora između Sebastiana Vettela i direktora dizajna u Infinitihu Shiro Nakamure, koji je postignut na salonu automobila u Ženevi.

Agregat nije tajna. Vozilo pogoni 5.0 V8 motor koji je modifikovan za isporuku 420 konjskih snaga i u kombinaciji sa aerodinamičkim paketom razvijenim u saradnji sa Red Bull Racing timom, ovaj supersportski Infinitijev crossover dostiže 300 km/ h.

Detalji o cijenama, broju vozila planiranih za ovu ograničenu seriju, kao i dostupnosti, nijesu još potvrđeni.