EU razmatra veliko smanjenje pomoći siromašnima u hrani

Rezovi koji bi mogli da počnu poslije Nove godine, došli bi u trenutku rasta nezaposlenosti i cijena prehrambenih proizvoda

0 komentar(a)
14.10.2011. 17:43h

Evropska unija razmatra da za oko 75 odsto smanji finansiranje programa za prehranjivanje 18 miliona svojih najsiromašnijih stanovnika. Rezovi koji bi mogli da počnu poslije Nove godine, došli bi u trenutku rasta nezaposlenosti i cijena prehrambenih proizvoda u mnogim djelovima Evrope, kao i u vrijeme ekonomske krize na kontinentu. "Mi siromašni, mali ljudi, ne možemo da izdržimo ovo", rekla je 41-godišnja Rene Valtener, majka četvoro djece.

"Mi siromašni, mali ljudi, ne možemo da izdržimo ovo"
"Povremeno nam je teško da se snađemo za jedan mjesec, pa malo mlijeka ovdje, neka konzerva tamo, malo jogurta - deca su srećna s tim i to nam omogućuje da nastavimo dalje", ispričala je ona. Program za siromašne počeo je 1987. U prvo vrijeme se znatno oslanjao na viškove hrane sa farmi a potom, kada je zemljoradnja postala efikasnija, hrana je u većoj mjeri kupovana na tržištu kako bi program opstao. Posljednjih godina, Njemačka i druge zemlje izrazile su protivljenje toj praksi, navodeći da je program izgubio prvobitnu svrhu - da čini dobro zahvaljujući viškovima sa farmi. Ministri poljoprivrede 27 zemalja EU posvetiće se tom pitanju idućeg četvrtka u Luksemburgu.