Protest u Ljubljani: Za otvoreno, stvaralačko i inkluzivno društvo

Na protestu, koji će trajati do kasnih večernjih sati, učestvovao je i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković

0 komentar(a)
13.10.2011. 19:32h

Na Kongresnom trgu u Ljubljani u toku je protest podrške otvorenom, stvaralačkom i inkluzivnom društvu čiji je cilj da se stvori prostor u kojem će ljudi protestovati protiv politike koja leži na isključivanju.

Učesnici protesta pozivaju na drugačiju politiku i njeno drugačije djelovanje, odnosno na djelovanje otvorenije prema otvorenom i solidarnom društvu.

Prema ocjeni organizatora, Građanske tribine za više slobode, politika isključivanja nije samo slovenački već globalni problem, ali je tačno da je taj problem "u Sloveniji posljednjih godina jako narastao."

Protest će se završiti koncertom muzičkih grupa

Učesnici protesta su zabrinuti i zbog netolerantne kampanje protiv porodičnog zakona, koji, pored ostalog, predviđa i pravo na brak istospolnih partnera.

Na protestu, koji će trajati do kasnih večernjih sati, učestvovao je i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, kao i bivši predsjednik parlamenta Pavel Gantar, bivši ombudsman za ljudska prava Matjaž Hanžek i još neki političari.

Protest će se završiti koncertom muzičkih grupa.

U subotu će biti održan i protest s kojim će se Ljubljančani pridružiti protestima u amričkim gradovima protiv finansijskih korporacija.