Prvi SUV sa motorom od dvanaest cilindara

Nakon degradacije Porschea, koji je postao pravi "narodni automobil" kojim se diče brojni vlasnici kafića, minimarketa i armija "trgovaca na veliko i malo", red je došao i na Bentley

0 komentar(a)
15.10.2011. 00:01h

Pred očekivani novi talas recesije, giganti svjetske auto-industrije ne biraju sredstva. Po svoj prilici ovaj put će najdalje otići Volkswagen.

Zarad profita, kompanija iz Volksburga je izgleda spremna od svega napraviti Golfa, ili u najboljem slučaju Passata.

Nakon degradacije Porschea, koji je u proteklim godinama postao pravi "narodni automobil" kojim se diče brojni vlasnici kafića, diskoteka, minimarketa i armija "trgovaca na veliko i malo", na red je došla još jedna legenda.

Novi glavni izvršni direktor kompanije Bentley Wolfgang Durheimer potvrdio je krajem prošlog mjeseca glasine o Bentleyevom crossoveru, kao o prioritetnom projektu i to sa sve hibridnim i dizel agregatima.

Kako saznaje britanski "Car magazine" planovi o Bentleyu 4x4 se već razrađuju i to pod šifrom BY736.

Vozilo će dijeliti modularnu arhitekturu nove generacije, kao i oko 70 odsto svih dijelova, sa Audijem Q7, VW Touaregom i Porsche Cayenneom.

Očekuje se da sa novim modelom Bentley premaši broj od 30.000 prodatih vozila godišnje, što prema riječima šefa menadžmenta, navodno neće imati uticaja na ekskluzivnost ove marke i neće devalvirati brend.

Hibridni pogon će biti dostupan, uparen s osamostepenim automatskim mjenjačem, a kao osnova će poslužiti po prvi put u ovom segmentu vozila, dvanaestocilindrični motor pozajmljen iz Continetala GT.

Ako ste mislili da je to sve, znajte da je izvjestan i dizel, a govori se o W12 TDI Audijevom agregatu.

Premijera je najavljena za 2015. godinu, a nama vjerovatno ostaje da sačekamo i neku karavan verziju Bentleya namjenjenu novoj klijenteli brenda.

Od Volkswagena nas, nakon ovoga, ne može ništa iznenaditi.

Projektovana cijena ovog modela, prema novinskim predviđanjima, neće biti manja od 240.000 dolara.