Bošnjaci iz SAD pozivaju zemljake da ne pomažu izgradnju Crnogorske kuće

lada je najavila da će finansirati projekat sa tri miliona dolara, dok bi ostatak bio obezbijeđen donacijama

70 pregleda0 komentar(a)
09.10.2011. 08:58h

Bošnjačka dijaspora u SAD porijeklom iz Crne Gore, ne treba da pomaže izgradnju Crnogorske kuće u Njujorku, zbog odnosa države prema njihovim sunarodnicima u domovini, kazao je Esad Krcić, urednik uticajnog portala Bošnjaci.net.

On je, u autorskom tekstu povodom najave da će dijaspora pomoći formiranje Crnogorske kuće, pozvao sunarodnike da ne doniraju novac za taj projekat. Glavni razlog bojkota, tvrdi Krcić, je loš položaj Bošnjaka u Crnoj Gori.

“Jasno je da Vlada Crne Gore nema ni formalno ni moralno pravo da se obraća Bošnjacima u egzilu, prije nego što Bošnjaci ne postanu konstitutivni narod u Crnoj Gori.

S druge strane valjda se Vlada mora prvo otvoriti prema Bošnjacima u Crnoj Gori, a ne prema Bošnjacima u emigraciji. I posebno riješiti već potpisani dokument o autonomiji Sandžaka”, smatra Krcić.

Projektom Crnogorske kuće u Njujorku, predviđena je kupovina zgrade vrijedne osam miliona dolara, u kojoj bi bile smještene stalna misija pri Ujedinjenim nacijama, generalni konzulat i kulturni centar.

Vlada je najavila da će finansirati projekat sa tri miliona dolara, dok bi ostatak bio obezbijeđen donacijama i podizanjem kredita od najviše dva miliona dolara.

Tokom posjete premijera Igora Lukšića Njujorku, održano je donatorsko veče na kojem su, između ostalih, učestvovali i uticajni Bošnjaci projeklom iz Plava i Gusinja.

Nastavili bi pocrnogorčavanje Bošnjaka

Podsjećajući da u SAD dijasporu porijeklom iz Crne Gore većinom čine Bošnjaci i Albanci, Krcić je upozorio da će u Crnogorskoj kući biti promovisana samo kultura Crnogoraca.

Takvim projektom, smatra on, Vlada bi i u inostranstvu nastavila politiku “pocrnogorčavanja Bošnjaka”.

“Vlada vodi politiku dvostrukih standarda- jednu prema spoljnom faktoru, a drugu represivnu, prema unutrašnjem planu, koja se posebno odnosi na Bošnjake. Oni žive u nepovoljnim političkim, socijalnim i ekonomskim uslovima, a to je posebno izraženo u gusinjskom i petnjičkom kraju.

Kakav je odnos vlasti prema tim prostorima, potvrđuje i činjenica da Gusinje i Petnjica i dalje nijesu opštine”, smatra on.