I dalje ugrožena prava Roma, žena, invalida i pripadnika LGBT

U YIHR smatraju da je zabrinjavajuće stanje u suočavanju sa prošlošću, zlostavljanju, nečovječnom i ponižavajućem postupanju

86 pregleda0 komentar(a)
04.10.2011. 11:55h

U Crnoj Gori u posljednja tri mjeseca nije bilo napretka u poštovanju i zaštiti ljudskih prava, ocijenjeno je u izvještaju Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

YIHR nadgleda ljudska prava u Crnoj Gori pet godina i objavili su pet godišnjih, i više kvartalnih izvještaja.

“U ovom kvartalu nije bilo napretka u poštovanju i zaštiti ljudskih prava. Iako se ljudska prava generalno poštuju, postoje brojni primjeri kršenja i neadekvatnog postupanja institucija”, navodi se u danas objavljenom izvještaju za period od 1. jula do 1. oktobra.

U YIHR smatraju da je zabrinjavajuće stanje u suočavanju sa prošlošću, zlostavljanju, nečovječnom i ponižavajućem postupanju, kao i politički motivisanom nasilju.

“Zabrinjavajući je pristup pravdi, sloboda izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, zaštita ličnih podataka, vjerske slobode, diskriminacija, prava djeteta, manjinska prava kao status raseljenih i ekonomska i socijalna prava”, navodi se u izvještaju.

Bez zaštite institucija

Institucije, ocijenili su, ne štite maksimalno ljudska prava jer u nekim od njih nema dovoljno kapaciteta.

Iz YIHR su poručili da je u narednom periodu neophodno dodatno edukovati zaposlene u državnim institucijama a da pravosudni organi moraju voditi brže i efikasnije istrage koje će procesuirati i sankcionisati kršioce ljudskih prava.

Oni navode da je suočavanje sa prošlošću na veoma zabrinjavajućem nivou i da se nastavlja pasivan odnos države i nadležnih državnih institucija.

Oni navode da je suočavanje sa prošlošću na veoma zabrinjavajućem nivou i da se nastavlja pasivan odnos države i nadležnih državnih institucija.
"Postavljanje spomen obilježja u vidu spomenika civilnim žrtvama, a da prije toga nije donijeta nijedna presuda za ratne zločine, nije kvalitetan način suočavanja sa prošlošću. Ni nakon 20 godina od napada na Dubrovnik, nadležne državne institucije nijesu pokrenule istragu na utvrđivanju bilo kog nivoa odgovornosti”, navodi se u izvještaju.

U tom kvartalu registrovano je 12 prijavljenih slučajeva protiv policijskog postupanja i četiri prijavljena slučaja protiv službenika ZIKS-a, sa navodima o mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

Da se reaguje na nesavjesni rad

Oni smatraju da bi Uprava policije i ZIKS trebalo da privremeno suspenduju iz službe one službenike protiv kojih građani podnesu pritužbe za zlostavljanje, mučenje i nečovječno ili ponižavajuće postupanje do okončanja postupka provjere, dok bi osuđene službenike za krivična djela zlostavljanja i mučenja nadležni trebalo trajno da udalje.

Dodaje se da je politički motivisano nasilje bilo je izraženo i u tom kvartalu.

Grupe koje su najviše diskriminisane, prema nalazu YIHR su pripadnici LGBT zajednice, Romi, osobe sa invaliditetom i žene.
“Slučajevi političkog nasilja ogledaju se u prijetnjama, pritiscima i incidentima. Nadležne državne institucije u velikom broju slučajeva nijesu otkrile počinioce”, kazali su u YIHR.

Navodi se da sloboda izražavanja nije na zadovoljavajućem nivou i da zabrinjavaju napadi na imovinu dnevnih novina Vijesti i to što počinioci još nijesu pronađeni.

Grupe koje su najviše diskriminisane, prema nalazu YIHR su pripadnici LGBT zajednice, Romi, osobe sa invaliditetom i žene.

„Zabrinjava i porast nasilja prema pripadnicima LGBT zajednice. Nadležne institucije bi trebalo sudski da procesuiraju sve počinioce diskriminacije, a sankcije moraju biti srazmjerne počinjenoj diskriminaciji“, naveli su oni.

Usaglasiti domaće i međunarodno zakonodavstvo

Prava djeteta, ocijenili su, još nijesu zadovoljavajuća.

„Crna Gora još uvijek nije usvojila Zakon o maloljetničkom pravosuđu. Postoje slučajevi nezakonitog privođenja djece i pritvaranja u prostorijama sa odraslim osobama. Registrovani su i primjeri zloupotrebe djece u političke svrhe.

Nadležne institucije bi trebalo da usaglase domaće zakonodavstvo sa međunarodnim standardima i Konvencijom o pravima djeteta“, ukazali su iz YIHR.

Neophodno je, dodaju, da svi slučajevi kršenja prava djeteta budu procesuirani a odgovorni sankcionisani.

U izvještaju se ističe da su ekonomska i socijalna prava i dalje su na zabrinjavajućem nivou.

"U ovom kvartalu registrovan je veći broj štrajkova zbog neisplaćenih zarada, otpremnina, nepovezivanja radnog staža i nepoštovanja kolektivnih ugovora. Pritisci na sindikalne aktiviste i dalje traju a naročito je ugrožena Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore čiji se članovi otpuštaju s posla i pod pritiskom se iščlanjuju iz sidnikata", zaključili su iz YIHR.

Galerija

vrela ribnicka, romi. djeca FOTO: Boris Pejović
LGBT FOTO: Shutterstock.com