Šehović: Uslovi u školama i predškolskim ustanovama u Baru moraju biti mnogo bolji

"Kada bih čekao da prođu svi izbori, morao bih da sjedim u kabinetu dvije godine. Ne vodim se terminima izbora, imam obavezu da sa saradnicima obrazovanju vratim značaj koji mu pripada"

79 pregleda4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Radomir Petrić
24.04.2018. 12:45h

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je nakon obilaska barskih škola i predškolskih ustanova da uslovi u kojima one funkcionišu mogu i moraju biti mnogo bolji, i odbacio konotacije da je posjeta u funkciji kampanje za predstojeće lokalne izbore u Baru 27. maja.

Na pitanje "Vijesti" kako ocjenjuje uslove u kojima rade barske škole i vrtići, ministar je kazao da je to "i razlog ove posjete".

"Znali smo da oni moraju biti mnog bolji nego sada, opredijelićemo potreban novac da počnemo rješavati taj problem, dogovorili smo prioritete i već ove godine bićete svjedoci kapitalnih ulaganja "teških" nekoliko stotina hiljada eura, a to su samo početni koraci", kazao je Šehović.

Na pitanje da komentariše političku konotaciju posjete pred lokalne izbore 27. maja, ministar je rekao da posjeta nema nikakve veze sa izborima. Ističući da će sa saradnicima iduće sedmice biti u Bijelom Polju, ministar je kazao da je ta agenda unaprijed utvrđena, a da se izborni process "odvija nezavisno od naših planova obilaska".

"Kada bih čekao da prođu svi izbori, morao bih da sjedim u kabinetu dvije godine. Ne vodim se terminima izbora, imam obavezu da sa saradnicima obrazovanju vratim značaj koji mu pripada, mislim da to radimo kvalitetno. Dobro je što pokušavamo ne iz zatvorenih kabineta, nego u direktnoj komunikaciji sa direktorima, nastavnicima i djecom, da stičemo saznanja šta su problem sa kojima se oni suočavaju. Dakle, posjeta nema veze sa izborima, ali ima sa našom zajedničkom željom da unapređujemo uslove u kojima borave naša djeca i tome ćemo biti posvećeni do kraja", rekao je Šehović.

On je istakao da barski dom učenika funkcioniše "u jako skromnom ambijentu", da je ministarstvo prepoznalo taj problem, te da je projekat obnove unutrašnje i spoljne bravarije doma već završen. U ovoj godini, dodao je, za tu namjenu biće izdvojene "stotine hiljada eura" jer djeca koja tamo borave zaslužuju pristojne uslove.

"Taj višedecenijski problem ne možemo riješiti preko noći. Brzo počinju najavljeni radovi i na njima se neće stati", dodao je Šejović.

Ministar prosvjete je ukazao da se "narednih nedjelja" očekuje izbor izvođaća radova na najvećem kapitalnom objektu obrazovanja u Baru, novom dječijem vrtiću vrijednom preko dva miliona eura. On će značajno rasteretiti postojeće barske predškolske ustanove, njegova izgradnja počeće u 2018. i trajaće godinu dana.

"Što se tiče dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, ovo ministarstvo je svoj dio posla odradilo. Školski odbor OŠ "Meksiko" u čijem se dvorištu planira podizanje centra, dao je saglasnost za gradnju. Nemam informaciju šta se dalje dešava sa tim objektom, jer je to u resoru ministarstva rada i socijalnog staranja", kazao je Šehović.

Ministar je dodao i da je za rješavanje problema knjiženja stanova čiji su vlasnici barski prosvjetari u famoznoj zgradi A6 preostalo “"tehničko usklađivanje" zaključka sa sjednice Vlade.

"Na prvoj narednoj sjednici Vlade, taj će zaključak biti korigovan, pa će vlasnici moći obaviti uknjižavanje stanova, i to bi se u narednih desetak dana moglo početi rješavati", naveo je Šehović.