Medojević: Panto market je firma DB-a

Ovakve kompanije su osnivane od početka devedesetih godina za legalizaciju kriminalnih i švercerskih poslova, rekao je Medojević

135 pregleda0 komentar(a)
medojević, Foto: Boris Pejović
03.10.2011. 18:45h

Nakon inicijative manjinskih akcionara AD “PKB Herceg Novi Zelenika” i AD “C Vračar” da podnesu krivične prijave protiv većinskog vlasnika, firme “Panto market”, predsjednik PzP Nebojša Medojević je ocijenio da “teško da bi neka firma bez jakih leđa i veza mogla da podigne kredite koji nijesu pokriveni hipotekama ni 30 odsto.

Medojević je ocijenio da je normalna poslovna politika banka da vrijednost hipoteka bude najmanje 200, a nekada i 30 odsto duga”.

“Panto market” je posljednjih nekoliko godina podigao kredite u vrijednosti od 126 miliona eura zalažući imovinu akcionarskih društava u Herceg Novom, Budvi, Nikšiću i Baru koja vrijedi nekoliko puta manje.

Finansiranje izbornih kampanja

Medojević tvrdi da su policija i tužilaštvo, prije svih, bili blagonakloni prema vlasniku “Panto Groupa”
“Dugogodišnje iskustvo u praćenju ovakvih kriminalnih organizacija upućuje nas na osnovanu sumnju da je firma ’Panto Group’ jedna od paravan firmi koje je osnivala crnogorska Služba državne bezbjednosti, preko kojih su se obavljali poslovi šverca i pranja novca", rekao je lider PzP-a.

"Ovakve kompanije su osnivane od početka devedesetih godina za legalizaciju kriminalnih i švercerskih poslova, rekao je Medojević, a najpoznatija je, svakako, ’MTT’, koja je bila osnovana za šverc cigareta. Ovakve DB firme su služile za bogaćenje pojedinaca iz vrha režima, ali i za finansiranje tajnih operacija DB-a, kao i za finansiranje izbornih kampanja režimskih stranaka.”

Vlada je pomogla ’Panto Group’ sa više od sedam miliona eura gotovine, kazao je Medojević
On je rekao da je “realna sumnja da je najveći dio od više od 120 miliona eura završio na privatnim računima vlasnika ’Panto Group’, njegovih mentora iz režima, ali i na tajnim računima DB-a, a dobar dio je potrošen za kampanju DPS”.

Fizički napad na inspektora

Prema informacijama PzP-a, vlasnik “Panto Groupa” je pred posljednje lokalne izbore u Herceg Novom “zaprijetio Vladi da će, ako mu ne pomogne finansijski i garancijama, zaključati firme u Herceg Novom i tako ostaviti 2.000 ljudi bez posla”.

“Vlada je tada pomogla ’Panto Group’ sa više od sedam miliona eura gotovine i ulaskom u program finansijske konsolidacije, čije detalje još ne znamo”, rekao je Medojević.

Medojević tvrdi da su policija i tužilaštvo, prije svih, bili blagonakloni prema vlasniku “Panto Groupa”, pa su “ostala neprocesuirana teška krivična djela nasilja u porodici i fizičkog napada nad inspektorom u njegovom objektu, kao i mnoštvo krivičnih djela iz oblasti utaje poreza, zloupotrebe službenog položaja i pranja novca”.

Ko sve pomaže

Medojević je rekao da je za potrebe finansijske konsolidacije angažovana firma “EKI Investments” iz Beograda, u vlasništvu bivšeg ministra za privatizaciju Srbije Aleksandra Vlahovića, a sada poslanika i visokog funkcnionera DS, za 800.000 eura.

“Ova astronomska cifra za konslating takođe otvara dilemu ko je sve u vlasti Crne Gore i Srbije plaćen da pomaže spasavanje ove DB firme.

U svakom slučaju, teško je očekivati da će ovo današnje, zatočeno tužilaštvo i pravosuđe, biti u stanju da procesuira krivične prijave protiv firme za koju postoji osnovana sumnja da je paravan za DB poslove”, zaključio je Medojević.