Montenegro erlajnz: Aerodromima CG dugujemo 5 miliona

Montenegro erlajnz učestvuje sa 60 odsto u ukupnom saobraćaju na oba aerodroma na nivou godine, a u zimskim mjesecima i znatno više

0 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
03.10.2011. 16:02h

Dug Montenegro erlajnza preduzeću Aerodromi Crne Gore ne iznosi osam miliona eura, kako tvrdi njegov direktor Milovan Đuričković, već pet miliona i taj diskutabilni iznos biće predmet dogovora, saopšteno je iz nacionalnog avioprevoznika.

U reagovanju na tvrdnje Đuričkovića o tome da dug Montenegro erlajnza iznosi osam miliona i da umnogome opterećuje njihovo poslovanje, navodi se da neće više biti polemike oko te teme.

"Aerodromski kadrovi i infrastruktura treba da budu na nivou nacionalnog avioprevoznika, s obzirom da smo svih ovih godina mukotrpno ulagali u novu flotu"
"Nijesmo očekivali da će čovjek, koji je veoma svjestan koliko je Montenegro erlajnz pomogao razvoju crnogorskih aerodroma od njihovog preuzimanja, konstantno polemisati sa našom kompanijom. Podsjetićemo, Montenegro erlajnz učestvuje sa 60 odsto u ukupnom saobraćaju na oba aerodroma na nivou godine, a u zimskim mjesecima i znatno više od toga", stoji u reagovanju dostavljenom "Vijestima".

Aerodromima plaćeno više od 18 miliona eura, što je visoka cijena

Dodaje se da je Montenegro erlajnz "generator razvoja avio-saobraćaja u Crnoj Gori i glavna veza naše države sa Evropom i svijetom".

Diskutabilni dug u iznosu od oko pet miliona eura, nastao u prethodnom periodu, biće predmet dogovora i budućeg elaborata
"Do sada je Montenegro erlajnz platio usluge Aerodromima više od 18 miliona eura, što je izuzetno visoka cijena, koja je neproporcionalna nivou usluge koju dobijamo. Na brojne načine smo stimulisali razvoj aerodroma u Crnoj Gori".

"Smatrali smo i smatramo da i aerodromski kadrovi i infrastruktura treba da budu na nivou nacionalnog avioprevoznika, s obzirom da smo svih ovih godina mukotrpno ulagali u novu flotu, širili kapacitete i investirali u otvaranje novih linija. Produkt toga je višemilionski broj prevezenih putnika, a samo tokom ljetnje sezone 2011. godine, kompanija Montenegro erlajnz je prevezla više od 300.000 putnika", navode iz kompanije.

Nastaviće da izmiruju obaveze

Podsjećaju i da je na skoro održanoj Generalnoj skupštini evropske asocijacije regionalnih avioprevoznika (ERA) zaključeno je da će avio-saobraćaj i dalje da trpi velike gubitke, između ostalog, zbog visoke cijene goriva i aerodromskih usluga.

"Tendenciozne su i netačne informacije o našim dugovanjima prema Jugopetrolu, jer na osnovu podataka, u posljednje tri godine uplatili smo im skoro 35 miliona"
"Rukovodstvo kompanije je, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i ekspertskim timom sa Ekonomskog fakulteta, započelo projekat restrukturiranja same kompanije, nakon interne racionalizacije koja već daje značajan efekat".

"Na osnovu postignutog dogovora između Montenegro erlajnza i JP Aerodromi Crne Gore, tokom ljetnje sezone kompanija Montenegro erlajnz je uplatila na račun Aerodroma 1,1 milion eura, te će u skladu sa dogovorom nastaviti da izmiruje svoje obaveze. Diskutabilni dug u iznosu od oko pet miliona eura, nastao u prethodnom periodu, biće predmet dogovora i budućeg elaborata, koji će uz podršku resornog Ministarstva i Vlade Crne Gore dugoročno i sistemski riješiti međusobne odnose između ova dva preduzeća", navodi se u reagovanju.

Bez obaveza prema Jugopetrolu

Tvrde i da uredno izmiruju i troškove preleta, po kojem osnovu godišnje izdvaja oko 6 miliona eura
U Montenegro erlajnzu tvrde da su netačne tvrdnje i da duguju Jugopetrolu za isporučeno gorivo. Ugovor sa kotorskom kompanijom, kako tvrde, u potpunosti poštuju i plaćaju svoje obaveze.

"Stoga su tendenciozne i netačne informacije o našim dugovanjima prema Jugopetrolu. Na osnovu podataka, u posljednje tri godine uplatili smo im skoro 35 miliona eura. U poređenju sa cijenom goriva na drugim aerodromima, ovo je za 2 miliona više nego što bi platili gorivo na bilo kom aerodromu u Evropi, za isti obim saobraćaja. Dakle, za ova 2 miliona eura je trebalo da budemo relaksirani, s obzirom na cijene goriva na drugim evropskim aerodromima i na činjenicu da smo veliki potrošač i nacionalni avioprevoznik", smatraju u Montenegro erlajnzu.

Tvrde i da uredno izmiruju i troškove preleta, po kojem osnovu godišnje izdvaja oko 6 miliona eura.

"Troškovi prilazne kontrole u Crnoj Gori su predmet međusobnog dogovora zajedničkog preduzeća kontrole letjenja dviju država, Srbije i Crne Gore, kao i naše kompanije. Ovaj dogovor je adekvatan odgovarajućim dogovorima koje je ostvario i srbijanski avioprevoznik, JAT ervejs. Na kraju, želimo da istaknemo da svakodnevno plaćamo monopolske fakture koje nepravedno ugrožavaju funkcionisanje Montenegro erlajnza, ali se ipak nadamo da će vlasnik uskoro naći adekvatno i realno rješenje za plaćanje usluga koje se pružaju Montenegro erlajnzu", zaključuje se u reagovanju crnogorskog nacionalnog avioprevoznika.