Centralna banka Crne Gore ne planira kupovinu zlata

"Ulaganje u zlato ima značajan element špekulativnih transakcija, tako da nosi značajan rizik od ostvarivanja kapitalnih gubitaka u budućnosti"

71 pregleda0 komentar(a)
02.10.2011. 13:03h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) u poslednjih deset godina, od kada postoji kao samostalna monetarna institucija, nije kupovala zlato, a kako su saopštili njeni predstavnici, ne planira to da uradi ni u narednom periodu. Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da je princip sigurnosti i likvidnosti osnova kojom se rukovode prilikom upravljanja deviznim rezervama. „Ulaganje u zlato ima značajan element špekulativnih transakcija, tako da nosi značajan rizik od ostvarivanja kapitalnih gubitaka u budućnosti. Zlato sada ima izuzetno visoku cijenu i realno je očekivati da nakon stabilizacije na globalnom nivou i rješavanja dužničke krize dođe do pada vrijednosti tog metala“, rekli su iz CBCG. Centralne banke širom Evrope u posljednje vrijeme u velikoj mjeri kupuju zlato zbog značajnih turbulencija na valutnim tržištima, ali i sve većih pritisaka dužničke krize, jer su ugrožene članice eurozone bile primorane da rasprodaju svoje rezerve tog metala kako bi smanjile dug. Prebacivanje uloge centralnih banaka s prodavača na kupca zlata pomoglo je u podizanju njegove cijene za više od 25 odsto u ovoj godini, pa je i dostignut rekord po unci od 1,92 hiljade dolara.

Vrijednost rezervi zlata - 46 miliona eura „Aktuelnom politikom i strategijom investiranja sredstava međunarodnih rezervi CBCG, predviđena je mogućnost ulaganja sredstava u kupovinu zlata, ali se u bliskoj budućnosti ne planira kupovina tog metala“, poručili su iz CBCG. Iz banke su podsjetili da je Crna Gora po osnovu sukcesije, 2006. godine stekla sredstva u iznosu od oko 38,5 hiljada unci zlata, koja su se do kraja jula 2009 nalazila na računu CBCG u inostranstvu i predstavljala dio međunarodnih rezervi. "Na zahtjev Ministarstva finansija ta sredstva su u cjelosti prenijeta na njihov račun u inostranstvu", saopštili su iz CBCG. Iz Ministarstva finansija agenciji Mina-business su kazali da ne razmatraju opciju prodaje zlata. "Sadašnja vrijednost tih rezervi iznosi oko 46 miliona eura", precizirali su iz Ministarstva. Iz tog resora su dodali da je cijena zlata u proteklom periodu porasla i da je u četvrtak vrijednost tog plemenitog metala po unci iznosila oko 1,63 hiljade dolara. "Krajem 2009, unca zlata iznosila je oko 1,1 hiljadu dolara, a krajem prošle godine oko 1,4 hiljade dolara", zaključili su iz Ministarstva