Pušenje u Crnoj Gori godišnje ubije 1.500 ljudi

Mladima, posebno osnovcima, upućen je apel ukoliko su počeli sa pušenjem da cigarete što prije ostave za njihovo i dobro okoline

72 pregleda0 komentar(a)
Zabrana pušenja, Foto: Shutterstock.com
02.10.2011. 08:18h

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) uputilo je dopis svim osnovnim školama u Nikšiću koje organizuju polumaturske ekskurzije, kako bi mladima skrenuli pažnju na bolesti zavisnosti i to prije svega na pušenje.

"Nikotinska zavisnost se može mjeriti samo sa heroinskom, a sve ostale zavisnosti su manjeg intenziteta. U cigareti ima oko pet hiljada štetnih hemijskih supstanci, kao što su ugljenmonoksid, nikotin, hidrogen cijanid, amonijak ili formaldehid, od kojih su sedamdesetak kancerogeni i za koje se smatra da uzrokuju kancer. Dokazana je direktna povezanost konzumiranja duvanskih proizvoda i bolesti kao što su kancer i bolesti srca i krvnih sudova", stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik CDPR-a Domagoj Žarković.

On ističe da u Crnoj Gori od posljedica pušenja godišnje umire oko 1.500 osoba pa zato preporučuje mladima, posebno osnovcima, ukoliko su počeli sa pušenjem da cigarete što prije ostave za njihovo i dobro okoline.

Školama su dostavljene i razglednice Društva za borbu protiv raka o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda sa pjesmom "Nemoj da se truješ".