Nakon 3 godine postignut dogovor sa Ukrajinom u pregovorima oko STO

"Crnogorski pregovarači su dosta emotivni iako bi bolje bilo da hladnije pristupaju pregovorima" kazao je Pjatjantskij

0 komentar(a)
Valerij Pjatjantskij, Foto: Zoran Đurić
30.09.2011. 07:54h

Crna Gora će postepeno smanjivati carinske stope na proizvode za koje je to tražila Ukrajina - rezultat je juče završenih trogodišnjih pregovora koje je inicirala Ukrajina u decembru 2008. godine kada je Crna Gora trebalo da postane punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Glavni ukrajinski pregovarač za pitanja vezana za STO i ministar ekonomije Valerij Pjatjantskij, sinoć je kazao “Vijestima” da su motivi za pokretanje pregovora, koji su iznenadili Crnu Goru, čisto ekonomske i tehničke prirode jer Ukrajina insistira na potpuno slobodnom tržištu, kao što je njihovo.

On je kazao da su motivi bili ekonomski i da nije bilo političkog uticaja.

" Dogovoreno je da prvo potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini, a zatim i bilateralni dogovor kojim će se završiti naši pregovori vezani za STO.

Za ova dva dana smo uradili ogroman posao koji je otkrio velike mogućnosti u saradnji" rekao je ukrajinski pregovarač i objasnio da “kada se kaže da su pregovori trajali tri godine to ne znači da je neko bio kriv, a neko u pravu”.

Svi imaju svoje interese

" Tako je ispalo zato što dogovori o trgovini nikada nijesu jednostavni. Vi imate dobre pregovarače i kvalitetni ljudi rade u ministarstvima sa kojima smo razgovarali, ali je pristupanje u STO za njih potpuna novost.

Mi nijesmo postavljali nikakve uslove koji bi sprečavali Crnu Goru da pristupi STO, a ako govorimo o članstvu u STO, onda govorimo o uslovima koje treba ispuniti. Deset odsto od ukupnog posla u pristupanju STO čine dogovori sa drugim državama.

Svaka zemlja ima svoje interese, i sa svakom od njih se razgovara o posebnim proizvodima" objasnio je Pjatjantskij.

On ne smatra čudnim to što se Crna Gora sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama i još desetak zemalja praktično odmah dogovorila o uslovima pristupa STO, dok se Ukrajina javila na samom kraju puta.

" Ne znamo o čemu se Crna Gora dogovarala sa Amerikom ili nekom drugom zemljom. Vodimo pregovore o paketu koji je nama zanimljiv. Može se to čak preklapati sa nečijim drugo interesima, ali mi za to ne znamo. Zato se to i odužilo" kazao je Pjatjantskij koji ni na insistiranje novinara nije želio da kaže šta je sve sadržao “paket” o kojem je trebalo pregovarati.

Bilo emotivnih reakcija

Pjatjantskij je kazao da je Ukrajina u pregovorima bila 14 godina, Rusija pregovara već 17, pa se prema tome Crna Gora brzo riješila prepreka.

" Mi imamo oko 10 zemalja sa kojima vodimo pregovore o pristupanju STO i u svim zemljama različito doživljavaju te pregovore.

Crnogorski pregovarači su dosta emotivni iako bi bolje bilo da hladnije pristupaju pregovorima" kazao je Pjatjantskij koji nije želio da navede teme na koje su Crnogorci emotivno reagovali.

" Dostupnost proizvoda na tržištu, carinske tarife, poljoprivredni proizvodi, i stvaranje pozicije na svjetskim berzama su pitanja koja se nas tiču.

Argument Crne Gore je bio da mora zaštititi male proizvođače, ali u pitanju je globalna pijaca i ne može da postoji taj oblik ograničenja, a Ukrajina je dio globalne trgovine" rekao je on.

Ukrajini je važno, kazao je Pjatjantskij, da uslovi trgovine budu kao što su u njihovoj zemlji ili slični kako bi mogli da budu ravnopravni.

" Uvozna carina na suncokretovo ulje je nula, isto je u Brazilu, a onda nam neko kaže da je njima 20 odsto. Nama takva situacija ne odgovara i važno nam je da se te tarife spuštaju.

Crna Gora se nije dogovorila da na svu carinsku robu uvede nultu stopu, već da ih za proizvode koji zanimaju Ukrajinu sa nivoa na kojem su sada spušta niže kako bi se stvorili jednaki uslovi konkurentnosti u svim zemljama" kazao je Pjatjantskij.

Možemo i bez posredovanja Srbije

On je rekao da Ukrajinci nikad Crnu Goru nijesu doživljavali kao malu zemlju i da je gledaju u kontekstu Zapadnog Balkana gdje raste potrošnja njihovih proizvoda.

Sada je trgovinska razmjena sa Ukrajinoim manja od jedan odsto a Pjatjantskij tvrdi da će upravo završeni pregovori doprinijeti povećanju.

" To je slučaj sa Makedonijom, sa kojom smo potpisali sličan sporazum, sa njima je obim trgovine veći od 200 miliona američkih dolara. Sa Crnom Gorom ta cifra, imajući u vidi površinu i broj stanovništva, može da iznosi 50 miliona eura ili više" kazao je on.

On je rekao da je Ukrajina najveći proizvođač prehrambenih proizvoda u Evropi i da imaju razvijenu trgovinu sa Srbijom.

" Mnogo toga što izvezemo oni prerađuju i izvoze za Crnu Goru. Taj oblik trgovine isto nije loš, ali možemo trgovati i bez posredovanja Srbije.

Trenutni proces pregovora oko STO je privukao veliki broj ukrajinskih biznismena i pitanja koja smo mi postavljali nijesu sastavljali kancelarijski radnici već su rezultat razgovora sa privrednicima.

Vi imate neobične i dobre proizvode, sir, meso, svježe povrće, odličan paradajz, imate vino koje mi uvozimo iz Makedonije, ali bismo mogli i od vas" rekao je on.