Crnoj Gori prijeti talas štrajkova: Podržite radnike ili podnesite ostavke

Poslanici sebi povećali platu za iznos veći od zarade prosvjetara, pa oni traže podršku ili da poslanici vrate mandate

0 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
27.09.2011. 08:42h

Izjava premijera Igora Lukšića da se radnici u zdravstvu, školstvu, sudstvu i ostalim javnim sektorima nemaju čemu nadati kada je rast zarada u pitanju, odmah nakon odluke Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore da poslanicima poveća platu za skoro jednu prosječnu zaradu i tako ih približi nivou od 2.000 eura, razotkrila je licemjerje političke elite i ogolila njihovu demagošku priču o zaštiti radničke klase, ocijenili su sagovornici „Vijesti“.

Najave protesta, štrajkova i drugih vidova organizovanja dali su predstavnici zaposlenih u zdravstvu koji će na današnjoj konferenciji za novinare saopštiti svoje dalje korake, očekujući odgovor Vlade na njihove zahtjeve da im se zarade vrate na nivo iz 2009. godine.

Ni Sindikat prosvjete pri Uniji sindikata ne sjedi skrštenih ruku. Predsjednik tog sindikata Zvonko Pavićević je pozvao poslanike, ili da podrže zahtjeve radnika, ili da podnesu ostavke.

" Uputili smo zvaničan zahtjev Vladi i ministarstvima finansija i prosvjete, sa zahtjevom da počnu pregovori o povećanju zarada u ovoj oblasti.

Prozvali smo i poslanike, čija odluka o povećanju zarada je bila okidač nezadovoljstva, jer prosvjetni radnici su od ranije nezadovoljni svojim stanjem u društvu.

Njihova prosječna zarada je ispod prosječne u državi. Naša gospoda u parlamentu su sada sebi povećali zarade za iznos koji je veći od naše jedne zarade i mi tražimo ili njihovu podršku ili da vrate mandate, jer su uzimajući te mandate obećali da će stvoriti povoljan ambijent za radnike, a zapravo ga stvaraju sebi" poručio je Pavićević.

On je ocijenio da su poslanici očigledno predvidjeli novu ekonomsku krizu i da povećanjem zarada žele sebe da obezbijede.