Prva Amerikanka koja je uradila transplataciju lica

Ova \'pionirska\' operacija izvršena je 2008.godine, a Koni je tek sada odlučila za medije da priča o zlostavljanju koje je pretrpjela od supruga.

0 komentar(a)
26.09.2011. 18:23h

Amerikanka Koni Kalp (48) iz Ohaja, koju je muž brutalno upucao u lice nakon jedne svađe, prva je osoba koja je u SAD bila podvrgnuta transplataciji lica.

Ova 'pionirska' operacija izvršena je 2008.godine, a Koni je tek sada odlučila za medije da priča o zlostavljanju koje je pretrpjela od supruga.

Odlično se sjeća trenutka kada je muž podigao pištolj, sjeća se šta je rekao i kako joj je potom pucao u lice.

'To je trenutak koji nikada neću zaboraviti, i koji je sve promenio' rekla je Koni, koja je odlučila da priča sa medijima jer je njen nasilni muž prošle nedjelje pušten iz zatvora nakon samo sedam godina, koliko je dobio za ovaj užasni zločin.

Ispričala je kako ju je Tom (52) udario 'samo par puta' u prošlosti, ali da ju je zato stalno verbalno zlostavljao. Uprkos svemu što je uradio, Koni kaže da bivšeg muža još uvijek voli jer je on otac njene dece, ali da ne može da podnese da bude u njegovoj blizini.

Da sve bude bizarnije, Kalp se ljutio na ženu što je policiji rekla istinu o samom događaju.

'Rekao mi je: 'Ja tebe ne bih otkucao' a ja sam rekla: 'Ja u tebe ne bih pucala''kaže Koni, i dodaje da se brine šta će biti posle Tomovog izlaska iz zatvora, iako on ima zabranu prilaska.

Od komplikovane transplatacije lica Kalpova se i dalje oporavlja i pije koktel ljekova svaki dan, a tri puta nedjeljno je obilazi medicinska sestra kako bi proverila da li tijelo odbacuje novo lice. Njeno lice je nakon brutalnog pokušaja ubistva bilo toliko uništeno, da joj je osim presađivanja tuđeg lica napravljena i vještačka gornja vilica, vještačke jagodične kosti, nepce, djelovi očne duplje i nekoliko zuba od donora.

Kalpova inače i jako slabo vidi jer je tokom tuče u kafani koju su ona i muž držali bila ozbiljno povrijeđena 2004. godine. Ipak, to je ne sprječava da svaki dan šminka svoje novo lice i poručuje da ne želi da je iko sažaljeva.

'Želim da se prema meni ponašaju onako kako su se ponašali i prije pucnjave. Ako se budem držala prošlosti, za mene nema života' kaže Koni, koja samo želi da uživa sa svoje dvoje djece i unukom.