Pantomarket založio i preostala 4 supermarketa firme

“Ovo je velika afera, po kriminalnim dimenzijama najveća u posljednoj deceniji u Crnoj Gori“, uvjeren je Pejović

444 pregleda0 komentar(a)
Pantomarket, Foto: Montenegro-today.com
23.09.2011. 18:37h

Firma “Panto market” na najboljem je putu da uništi dva, nekada velika akcionarska društva u Herceg Novom, saopštili su manjinski akcionari firme AD “C Vračar” Herceg Novi i NVO “Kuća ljudskih prava”.

“’Panto market’, koji ima 80 odsto akcijskog kapitala u ’C Vračar’, založio je četiri preostala supermarketa firme za kredite od 13,1 miliona eura. Hipoteka nije stavljena na supermarket u Kotoru, jer je u toku spor sa Opštinom Kotor,a za onaj u Risnu nijesu mogli da nađu matični broj i utvrde njegov status.

Supermarket u Budvi, koji je opterećen hipotekom zbog kredita od 3,2 miliona eura, najvjerovatnije će biti prodat, iako postoji zabrana njegovog otuđenja. Odluka bi trebalo da bude donesena na vanrednoj skupštini akcionara, zakazanoj za 16. oktobar”, rekao je jedan od akcionara, advokat Jovan Pejović, na konferenciji za novinare.

Svi ti objekti, koje je prodalo “treće lice”, a ne “C Vračar” radi svog poslovanja, opterećeni su i dugoročnim zakupom firme “Roda” na 15 godina. Ali, taj zakup nije, i vjerovatno neće biti uplaćivan na žiro-račun vlasnika, C “Vračara”. Nije poznata suma od zakupa, ali se spekuliše da je riječ o pet miliona eura.

“Ovo je velika afera, po kriminalnim dimenzijama najveća u posljednoj deceniji u Crnoj Gori“, uvjeren je Pejović.

Martinović: Pantomarket je elementarna nepogoda

“Postoji osnovana sumnja da je većinski vlasnik Panto Vučurović dizao kredite na svoju privatnu firmu, prodajući objekte akcionarskih društava, čime će ovaj grad ostati bez 65 nekretnina”, ustvrdio je Pejović.

On je kazao da su “državni organi sigurno, bar preko medija, upoznati sa situacijom u ’Vračaru’ i ’PKB-u’”.

“Smatram da ne bi smjelo da se dozvoli da manjinski akcionari tuže državu zbog ćutanja Vrhovnog državnog i Specijalnog tužioca“, kazao je Pejović.

Manjinski akcionar Slobodan Vujanović obavijestio je novinare da je „’C Vračar’ trenutno nelikvidno preduzeće i postavio pitanje ’kako je to moguće kada je prije pet godina jedan objekat u Petrovcu prodat za oko 700.000 eura kompaniji ’Voli’, ostali su od tada pod zakupom, a firma ima samo četiri-pet zaposlenih radnika”.

“Kako je moguće da toliki novac ’pojede’ tako mali broj radnika“, zapitao je Vujanović.

Ranko Martinović pravni zastupnik NVO Kuća ljudskih prava je konstatovao da je „Herceg Novi zahvatila elementarna nepogoda u vidu Panto market“.