Vuković: Političari me često zovu da se zauzmu za kandidate

. Mala smo država, takve stvari se dešavaju, ali to ne znači da nam se ne događa da baš onaj kojeg nam preporuče zaista ima najbolje reference

55 pregleda0 komentar(a)
22.09.2011. 06:46h

Uprava za kadrove često je primala pozive funkcionera, ali i običnih građana da se zauzmu za određene kandidate kako bi prošli na javnom oglasu i dobili zaposlenje u nekom od državnih organa, kazala je “Vijestima” direktorka Uprave Svetlana Vuković.

Odgovarajući na takve zahtjeve, Vuković ističe da je, iako nije imala obavezu, Uprava pravila rang-liste kandidata nakon provjera znanja, pa su starješine određenog organa birale one ljude za koje su smatrali da su najbolji.

Vuković je potpisala Memorandum o saradnji sa predsjednikom Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodanom Lekovićem
“O tome svjedoče i zapisnici sa intervjua obavljenih sa kandidatima, koje redovno objavljujemo na našem sajtu. Mala smo država, takve stvari se dešavaju, ali to ne znači da nam se ne događa da baš onaj kojeg nam preporuče zaista ima najbolje reference i prođe naše testove poznavanja stranih jezika, kompjuterskih vještina, organizacionih sposobnosti”, kaže Vuković.

Ona napominje da novi Zakon o službenicima i namještenicima, čija primjena počinje 2013. godine, preciznije i rigoroznije određuje pitanje raspisivanja konkursa, te sačinjavanja rang-liste i odabira kandidata.

Ako karika zarđa...

Vuković je potpisala Memorandum o saradnji sa predsjednikom Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodanom Lekovićem. Njime je predviđeno da Komisija i Uprava razmjenjuju informacije i iskustva, edukuju službenike koji rade na obradi i kontroli podataka i uče funkcionere i zaposlene u državnoj administraciji o načinu izbjegavanja potencijalnog sukoba interesa.

Vuković je najavila da će Uprava nakon ozvaničenja saradnje sa Komisijom donijeti etički kodeks za zaposlene u državnom aparatu. Vuković opominje da “treba stvarati državnu službu koja će biti kvalitetan servis građanima, koji službenike i plaćaju da rade svoj posao kako treba”.

Leković je upozorio da je konflikt interesa prva karika, “a ako ona zarđa, ulazimo u korupciju, pa u organizovani kriminal i na kraju u terorizam”: “Lako je dokazati da neko krši odredbu zakona, ali ne da je funkcionersku funkciju koristio za lični interes. Zato se Komisija sada umrežava sa svim domaćim institucijama”.