Deklaracija o ekološkoj državi još nije u potpunosti ostvarena

"Zavod je postao važna adresa, a ovaj naučni skup ponovo je uzdigao i dao značaj zaštiti prirode u Crnoj Gori i regionu"

0 komentar(a)
20.09.2011. 15:08h

Postati prva zemlja u svijetu koja je svoje ekološko opredjeljenje regulisala ustavno bio je čin za veliko poštovanje ali i čin koji je ostao u sjenci nastupajućih razornih ratnih godina, ocijenjeno je na međunarodnom naučnom skupu "Zaštita prirode u XXI vijeku".

Skup, upriličen povodom 20 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori otvorio je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić koji je kazao da je Crna Gora u tom periodu donijela niz strategija i zakona kojima se reguliše poštovanje, očuvanje i unapređenje životne sredine i održivog razvoja.

Osnovni cilj skupa je predstavljanje dosadašnjih rezultata kompleksnih stručnih i naučnih istraživanja prirodne i životne sredine Crne Gore i okruženja
"Početkom novog milenijuma, kada je Crna Gora zakoračila na put evroatlanskih integracija, a naročito od obnove nezavisnosti, principi ekološke države postaju ponovo aktuelni. Deklarisane vrijednosti još uvijek nijesu u potpunosti ostvarene pa nas sve čeka veliki rad. Uz sinergetski efekat i saradnju svih mišljenja sam da možemo postići deklarisane principe i postati ekološka oaza u današnjem ekološki ugroženom svijetu", rekao je Sekulić.

Predsjednik naučnog odbora skupa, akademik Vukić Pulević podsjetio je na pola vijeka uspješnog rada Republičkog zakona za zaštitu prirode i podsjetio na doprinos Mihaila Vučkovića, Božine Ivanovića, Vilotija Blečića i Zarije Bešića koji su "osmislili i visoko podigli kriterijume zaštite prirode, oslonili ih na struku i nauku, i trasirali pravce razvoja prirodnjačkim istraživanjima u Crnoj Gori".

"Zavod je postao važna adresa, a ovaj naučni skup ponovo je uzdigao i dao značaj zaštiti prirode u Crnoj Gori i regionu", kazao je Pulević.

Direktor zavoda i predsjednik organizacionog odbora dr. Zlatko Bulić smatra da je osnovni cilj skupa predstavljanje dosadašnjih rezultata kompleksnih stručnih i naučnih istraživanja prirodne i životne sredine Crne Gore i okruženja.

"Predmet interesovanja ovog skupa predstavljaće predlaganje mjera za revitalizaciju zagađenih sredikna raznih nivoa. Obradiće se sve najznačajnije ekološke teme a pažnja će se posvetiti integralnom pristupu zaštite prirodne i kulturne baštine na bazi dosadašnjih istraživanja i uvažavanja međunarodnih standarda u ovoj oblasti kako bi se iznašla najprihvatljivija rješenja za dalji sveukupni razvoj Crne Gore na ekološkim osnovama i u duhu održivog razvoja. Jedino zajednički doprinijećemo povoljnijoj ekološkoj klimi i stvaranju platforme za rješavanje nagomilanih ekoloških problema", kazao je Bulić.

Usvajanjem plana stvorene pretpostavke za nove investicije

Sekulić i predsjednik Opštine Žabljak Isailo Šljivančanin održali su sastanak na teme uređenja prostora i turizma nakon koga su novinare upoznali sa njegovom sadržinom.

"Konstatovali smo da je donošenje Prostorno urbanističkog plana opštine Žabljak bitno jer su stvoreni uslovi za izradu planova nižeg reda. Imamo ugovorenu izradu DUP "Žabljak" i "Javorovača" i studija lokacija "Borje I" i "Borje II". Urbanističkom razradom ovih prostora, koji su bili napadnuti divljom gradnjom, stvoriće se uslovi za legalizaciju tih objekata i punjenje budžeta Opštine kako bi se na tim prostorima izgradila potrebna infrastruktura", kazao je Šljivančanin.

Sekilić je konstatovao da su usvajanjem PUP stvorene pretpostavke za nove investicije.

"Veliki problem je još uvijek otvoreno pitanje skijališta odnosno nastojanje Vlade da Ski centar "Durmitor" izađe iz stečaja kako bi se skijalište i drugi potencijali koje je imalo ovo nekad velikop preduzeće valorizovali. Moramo biti svjesni činjenice da i dalje moramo čekati sudske presude i budemo strpljivi kako bi pokušali da zajednički nađemo za sve prihvatljivo rješenje. Skijalište Savin kuk je najveći potencijal Žabljaka i dok se to pitanje ne riješi nećemo moći da Žabljak na pravi način valorizujemo".

"Dobro je što je ljetos bilo mnogo više gostiju, naročito inostranih. Ako na pravi način ne riješimo skijalište teško možemo očekivati da Žabljak bude turistički centar kao što je bio nekad. Protekom vremena gubimo na kvalitetu i mogućem rješenju tokom ove sezone. Vlada je utvrdila strategiju ali moramo čekati presudu Privrednog suda vezano za izlazak iz stečaja ovog preduzeća", kazao je Sekulić.

Galerija