Obama uvodi novi porez milionerima

Američki predsjednik Barak Obama sjutra će predložiti Kongresu uvođenje tzv "Bafetovog poreza", odnosno povećanje minimalne poreske stope za bogate građane koji zarađuju više od milion dolara godišnje.

0 komentar(a)
18.09.2011. 11:08h

Predlog će biti dio njegovog plana za smanjenje deficita i do 3 biliona dolara u sljedećih 10 godina, iako se osim političkog djelovanja na Obaminu demokratsku izbornu bazu uoči predstojećih izbora 2012. ne očekuju bitni prihodi od ovog novog poreza. Predlog novih poreskih stopa odnosi se na samo 0,3 posto poreskih obveznika, odnosno manje od 450.000 ljudi.

Direktor komunikacija Bijele Kuće Den Fajfer objavio je na tviteru u subotu da će novi namet bogatašima djelovati kao "neke vrste alternativne minimalne stope" (AMT) čiji je cilj da ih natjera da plaćaju barem isto toliko poreza koliko i srednja klasa.

Dnevnik Njujork Tajms piše, pozivajući se na svoje izvore bliske vladinoj administraciji, da tim predlogom u trenutku kad tzv. super-komisija Kongresa počinje da radi na dogovoru o dugoročnim kresanjima budžeta, Obamin pritisak na republikance dobija nov, populistički oblik.

Ime "Bafetov porez" odnosi se na američkog milijardera i investitora Vorena Bafeta koji je ove godine već više puta kritikovao postojeći poreski sistem u kojem najbogatiji građani kao što je on plaćaju srazmjerno manji porez od srednje klase, jer se prihodi od investicija oporezuju po nižoj stopi od 15 posto, dok se porezi na direktni dohodak ( godišnja plata) penju i do 35 posto.

Obama bi, kako je najavljeno, svoj predlog Kongresu trebao da predstavi sjutra u 10.30 u Vašingtonu.

Detalji plana nijesu poznati, međutim, mediji komentarišu da je praktično izvjesno da će se republikanci protiviti, budući da smatraju da se time obeshrabruju investicije, a nikakav plan povećanja poreza nema šanse za uspjeh bez njihove podrške.

S druge strane, fokusiranjem na bogate Amerikance, Obama nastoji da potencira razliku između republikanaca i demokrata, kao temu koju može prenijeti u predizbornu kampanju sljedeće godine, kada se u novembru 2012. održavaju izbori.