Iz rijeke Zete izvađen jedan od prvih bjelopavlićkih televizora

Metalne konstrukcije, žičane ograde, dijelove frižidera, zamrzivača, televizora i računara izvadili smo iz rijeke tokom akcije

160 pregleda0 komentar(a)
17.09.2011. 16:50h

Velika akcija čišćenja površinskog toka i korita rijeke Zeta je dala velike rezultate, kazali su organizatori, dodajući da ih je na rijeci sačekao „grozan prizor po vrbama razapetih industrijskih traka okolnih proizvođača i da su iz rijeke izvukli televizor za koji pretpostavljaju da je jedan od prvih koji je došao na područje Bjelopavlića“.

Akciji „Za zeleniju Zetu“ koju organizuju NVO Green River Zeta i NVO Green Home su se pridružili Opština Danilovgrad, Javno zanatsko komunalno preduzeće iz Danilovgrada, Minisarstvo odbrane Crne Gore, NVO Zelena Zeta , Lovačko udruženje, NVO Zelena rijeka Zeta i građani.

Dražen Nikolić iz NVO Green river Zeta kazao je da su od 20. avgusta, kada je počela akcija prikupili preko 200 kilograma čvrstog otpada i oko 150 vreća raznog drugog otpada, od čega je 70 vreća pokupljeno u akciji.

„Metalne konstrukcije, žičane ograde, dijelove frižidera, zamrzivača, televizora i računara izvadili smo iz rijeke tokom akcije. Osim toga naišli smo na ogroman broj životinja u fazi raspada koje nismo izvukli jer nismo posjedovali sredstva za to. Očekujemo da taj dio posla odrade inspekcije u čijoj je to nadležnosti, Veterinarska i Komunalna.“, kazao je Nikolić.

Zetu zagađuju i biološkim otpadom

„Danas je bio prisutan veliki broj volontera i skupili smo ogromne količine otpada. Obzirom da je za ovu sezonu ovo završna akcija želim da se zahvalim svima koji su do sada uzeli učešča i pomogli na bilo koji način nama koji pokušavamo spasiti rijeku Zetu, a to su JKZP Danilovgrad , Ekološka inspekcija, Opština Danilovgrad, Dom zdravlja Danilovgrad, Ministartsvo odbrane, Cleen Express, pekara Kolundžić i loklani preduzetnici.“, kazala je Nataša Kovačević iz Green Homa.

Vidoje Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad obećao je da će Opština uvijek podržavati ovakve akcije i apelovao je na stanovništvo da smeće bacaju na mjesta koja su za to određena, a ne u rijeku.

Ima zagađivača koji zagađuju Zetu biološkim otrovom, kao što to rade farma svinja iz Spuža i farma kokošaka.
„Ovo je tek početak akcije. Smeća i otpada ima dosta na teritoriji naše Opštine, mi upravo radimo dva projekta koji će doprinjeti očuvanju životne sredine, to su projekti regulisanja otpadnih voda i izgradnje kolektora i plan unaprijeđenja otpada. Projekat unaprijeđenja otpada poboljšaće ukupnu situaciju, postaviće se veliki broj kontejnera, otpad će se selektivno odlagati, imaćemo povećan broj komunlanih vozila“, kazao je Pavićević, dodajući da je neophodno edukovati mlade ljude kako oni ne bi radili ovo što su radile generacije prije njih.

„Ima zagađivača koji zagađuju Zetu biološkim otrovom, kao što to rade farma svinja iz Spuža i farma kokošaka, ali sreća je što na teritoriji Danilovgrada nema hemijskih zagađivača, pa je uprkos svemu voda u Zeti ispravna i za nalivanje i za kupanje“, kazao je Pavićević.

Iz Green River Zete poručili su da njihove aktivnosti ovim nisu završene. Osim čišćenja Rimanić potoka, pritoke Zete gdje je nastala ogromna divlja deponija i čišćenja Zete koje će se nastaviti u kontinuitetu, njih, kazao je Nikolić očekuje i teži dio posla.

„Očekuje nas najteži dio posla, istraživanje kvaliteta vode, istraživanje zagađivača i ogromnog broja nelegalnih ispusta u rijeku Zetu.“,kazao je Nikolić.

Galerija

televizor FOTO: Jelena Jovanović
otpad, smeće FOTO: Jelena Jovanović
otpad, smeće FOTO: Jelena Jovanović
otpad, smeće FOTO: Jelena Jovanović
otpad, smeće FOTO: Jelena Jovanović
otpad, smeće FOTO: Jelena Jovanović