Bankrot Grčke više nije tabu tema

Nakon što je njemačko protivljenje načinu na koji se rješava dužnička kriza eurozone postalo očigledno, grčki plan štednje vrijedan 2 milijarde eura trebalo bi da umiri investitore.

0 komentar(a)
13.09.2011. 15:14h

Grčka vlada objavila je da će nametnuti dvogodišnji porez na imovinu kako bi prikupila 2 milijarde eura i tim sredstvima zatvoriti budžetski manjak od 1,7 milijardi eura. Pokrivanje ovog dijela budžetskog deficita neophodno je kako EU i MMF ne bi prestali da učestvuju u planu spašavanja grčke ekonomije, piše CNN.

Prošle nedjelje zahtjevi međunarodnih investitora koji su doveli do tenzija u pregovorima sa grčkim službenicima ponovo su probudili strahove da se Grčka nalazi pred bankrotom. Premijer Papandreu je juče izjavio da će ove mjere stabilizovati ekonomiju i ublažiti nesigurnost.

Prema riječima osobe koja usko sarađuje sa Berlinom, demokratska stranka Angele Merkel, takođe, sve više razmišlja o grčkom bankrotu.
Međutim, debata oko mogućnosti grčkog bankrota vjerovatno će se nastaviti. Njemački ministar ekonomije i vođa kolacione stranke FDP, Filip Rosler, izjavio je za "Die Welt" da u raspravi oko grčke situacije ne smije više biti tabua, pa čak ni oko kontrolisanog bankrota Grčke ukoliko to bude potrebno.

Prema riječima osobe koja usko sarađuje sa Berlinom, demokratska stranka Angele Merkel, takođe, sve više razmišlja o grčkom bankrotu. S druge strane brojni evropski i njemački službenici naglašavaju kako grčki bankrot nije rješenje.

Dodatnu nesigurnost i strah u vezi Grčke pokrenula je ostavka Jirgena Starka ne mjesto člana izvršnog odbora ECB-a zbog kupovine italijanskih i španskih državnih obveznica. Program kupovine obveznica od strane ECB-a doživljava se kao posljednja linija odbrane problematične eurozone, a rastuće protivljenje Njemačke podstaklo je zabrinutost da će se evropska neodlučnost proširiti i na centralne banke.

O ozbiljnosti ostavke Starka govori i osvrt američkog ministra finansija Tima Gejtnera. Gejtner je izjavio da ima povjerenje u evropsku sposobnost da se nosi sa dužničkom krizom, bez obzira na ostavku g. Starka. "Zemlje grupe G7, kao i MMF, sarađuju sa zemljama koje su u finansijskim problemima i odlučne su u namjeri da im pomognu da prebrode krizu", izjavio je Geithner.

Merkel: Prioritet je izbjeći nekontrolisanu nelikvidnost Grčke

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u današnjem radijskom intervjuu izjavila da je trenutno prioritet da se izbjegne nekontrolisana nesolventnost u Grčkoj. Istakla je kako to ne bi pogodilo samo Grčku već je vjerovatnoća da slična situacija negativno pogodi neke, pa čak i sve zemlje eurozone, vrlo velika.

Merkel je u intervjuu još jednom izjavila kako je njen stav jasan i naglasila da se mora učiniti sve kako bi se eurozona politički održala jer joj u protivnom prijeti domino efekat nelikvidnosti.

Kancelarka Merkel objasnila je da bi nekontrolisana nelikvidnost unijela još više nervoze na finansijska tržišta prestrašena mogućnošću grčkog bankrota, pa je istakla kako euro-regija za sada nema mehanizme kojima bi mogla dozvoliti nekoj od članica nelikvidnost, a da pritom ne bude negativnih posljedica.

Stručnjaci smatraju da svojim izjavama Merkel nije uklonila mogućnost grčkog bankrota, ali se može zaključiti da je sigurna u da će Grčka ispuniti sve uslove potrebne za daljnje pakete financijske pomoći koji bi trebalo da uklone mogućnost bankrota u skorije vrijeme.