Internetom kruži oko bilion stranica, a mozak sadrži 100 milijardi neurona

“Broj neurona u mozgu se ne povećava, dok se broj stranica udvostručuje svakih nekoliko godina”

0 komentar(a)
13.09.2011. 17:47h

Koliko je stranica na webu, pitanje je na koje je odgovor teško dati, ali ipak ima odlučnih da pokušaju da nađu odgovor pomoću različitih istraživanja, podataka internet provajdera i drugih izvora.

Pokretač tog projekta, koji finansijski pomaže Googlea sa million dolara, ujedno je i jedan od osnivanača internet, Tim Berners Li.

On je osnovao grupu World Wide Web Foundation, čiji je cilj da pokuša saznati koliko je u stvari internet velik.

Broj stranica se udvostručuje svakih nekoliko godina

Kevin Keli iz časopisa Wired smatra da webom trenutno kruži oko bilion stranica, dok mozak sadrži oko 100 milijardi neurona.

“Broj neurona u mozgu se ne povećava, dok se broj stranica udvostručuje svakih nekoliko godina”, ističe Keli u svojoj knjizi “What Technology Wants”.

Pomoću donacije Google, fondacija planira da objavi rezultate on-line istraživanja pod nazivom World Wide Web Index početkom sljedeće godine, a njegov CEO Stiv Brat ističe da je ovo prvo multidimenzionalno mjerenje weba i njegovog uticaja na ljude i narode.

Brat kaže da će podatke prikupljati anketiranjem korisnika, intervjuima sa relevantnim ljudima...

U svom mailu prema CNN-u, Brat kaže da će podatke prikupljati anketiranjem korisnika, intervjuima sa relevantnim ljudima, prikupljanjem podataka od kompanija koje pružaju suluge pristupa internet mreži, nacionalnih vlada i Google pretraživača.

Fondacija će koristiti podatke stranica društvenih medija koji su izazvali revoluciju na Bliskom istoku ove godine, a cilj je saznati i koje vrste stranica ljudi koriste na svijetu, kakve web stranice postoje i kako se internet razlikuje od države do države, odnosno od regije do regije.