Francuska policija ispitivala Štros-Kana o silovanju iz 2003.

Poslije preliminarne istarge, francuski tužilac može da odluči da ima osnova za tužbu, da nema osnova ili da je navodno krivično djelo zastarelo

0 komentar(a)
Dominik Štros-Kan, Foto: Rojters
12.09.2011. 11:46h

Francuska policija obavila je razgovor sa bivšim šefom Međunarodnog monetarnog fonda Dominikom Štros-Kanom u okviru istrage o navodnom pokušaju silovanja jedne novinarke u Parizu 2003.godine, javio je AFP.

Štros-Kan se vratio u Pariz 4. septembra, uz veliki publicitet poslije skandala u Njujorku, pošto su povučene optužbe za pokušaj silovanja sobarice u jednom od tamnošnjih hotela.

On je, zbog pomenutog skandala, bio primoran da podnese ostavku na mjesto šefa MMF-a i da odustane od kandidature na budućim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Prema riječima Štros-Kanovih advokata, Frederika Bolijea i Henrija Leklerka, njihov klijent je želio da ispitivanje u vezi navodnog napada na novinarku Tristan Banon bude što prije obavljeno, prenio je AFP.

Banonova je te tvrdnje iznijela u junu, pošto je Štros-Kan uhapšen i optužen za pokušaj silovanje sobarice u Njujorku.

Francuska novinarka tvrdi da je Štros-Kan pokušao da je siluje u jednom praznom stanu u Parizu 2003. godine.

Policija je u vezi sa ovim slučajem već ispitala nekoliko ljudi, uključujući istaknute političare.

Štros-Kan, koji je i prije optužbi u Njujorku imao reputaciju ženskaroša, negirao je i jedne i druge optužbe i najavio da će tužiti Banonovu za klevetu.

Poslije preliminarne istarge, francuski tužilac može da odluči da ima osnova za tužbu, da nema osnova ili da je navodno krivično djelo zastarelo.