Ako ste član Sindikata Vojske neće vam produžiti ugovor o službi u VCG

„Objasnite građanima , valjda toliko zaslužuju, ko i po kom osnovu u Ministarstvu odbrane i Vojsci ima pravo da se igra sa sudbinama i egzistencijom pripadnika Vojske“

77 pregleda0 komentar(a)
11.09.2011. 16:07h

Sindikalna organizacija Vojske Crne Gore (SOVCG) ocijenila je da su njeni članovi diskriminisani i pozvala pomoćnika ministra odbrane, Rajka Novićevića, da obrazloži zbog čega nekom prestaje služba u Vojsci. Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić je, u pismu upućenom pomoćniku ministra, zaduženom za ljudske resurse, naveo da su rezultati rada Novićevića neuspostavljanje socijalnog dijaloga sa SOVCG, ignorisanje njihovih napora da se uspostavi konstruktivan dijalog i saradnja, kao i nastavak diskriminatorskog odnosa prema članstvu te organizacije. „Primjera-dokaza za ovu tvrdnju je veliki broj, a drastičan primjer je Vaš negativan odgovor na zahtjev SOVCG da se produži ugovor o službi u VCG vojniku po ugovoru Dušanu Pavloviću“, naveo je Čobeljić u pismu dostavljenom agenciji MINA. Dodaje se da je Novićević za prestanak službe Pavlovića dao identično obrazloženje kakvo je napisao u Rješenju o prestanku službe, na šta je organizacija i pisala prigovor. „Ovakvim odgovorom ste omalovažili SOVCG i naše napore da se na korektan način rješavaju postojeći problemi. Nijeste naveli ni jedan konkretan razlog za prestanak službe vojniku Pavloviću, niti ste pokušali da date bilo kakav odgovor ili komentar na argumente koje smo Vam dostavili o razlozima zbog kojih imenovanom vojniku treba produžiti ugovor o službi u Vojsci“, kaže se u pismu.

Čobeljić: Ili sindikat ili vojska

Čobeljić smatra da Pavlović nije usamljen slučaj diskriminacije vojnika koji su članovi SOVCG. „To Vam je svakako poznato. Ovakvim Vašim odnosom principijelno se trudite da uništite SOVCG. Postavljamo Vam pitanje ko je to i na osnovu čega predložio da se Pavloviću prekine služba u Vojsci Crne Gore? Dali postoji takav dokumenat, ko ga je potpisao i na osnovu čega“, naveo je on u pismu.

„Objasnite građanima Crne Gore, valjda toliko zaslužuju, ko i po kom osnovu u Ministarstvu odbrane i Vojsci ima pravo da se igra sa sudbinama i egzistencijom pripadnika Vojske“

Čobeljić je pozvao Novićevića da objasni zaposlenim u VCG i građanima Crne Gore šta je još potrebno, osim karakteristika i kvaliteta Pavlovića, za nastavak službe u Vojsci. „Objasnite građanima Crne Gore, valjda toliko zaslužuju, ko i po kom osnovu u Ministarstvu odbrane i Vojsci ima pravo da se igra sa sudbinama i egzistencijom pripadnika Vojske“, naveo je on. Čobeljić je upitao i ko garantuje vojnicima po ugovoru da će im se, ukoliko ispunjavaju sve uslove, savjesno i odgovorno izvršavaju zadatke, ugovor u Vojsci produžavati do zakonskog ograničenja, do navršenih 35 godina života. „Zbog čega neprincipijelnim i nezakonitim odnosom prema vojnicima po ugovoru stvarate i njegujete zavisnog i prepadnutog umjesto ponosnog i tradicionalno hrabrog crnogorskog vojnika“, rekao je Čobeljić, dodajući da se odnosi u Vojsci grade na poštovanju, povjerenju i profesionalizmu a ne na strahu i zavisnosti. On smatra da je poruka, koju je Novićević poslao vojnicima po ugovoru na službi u VCG jasna – „članstvom u SOVCG gubite pravo na produžetak ugovora o službi u VCG“.

Nema dijaloga

„Mi Vama poručujemo da ćete ipak morati da obrazložite zbog čega nekome prestaje služba u Vojsci. Moraćete da uvažite SOVCG kao socijalnog partnera, kao radničku organizaciju koja neće dozvoliti da subjektivnost i bahatost pojedinaca kroji sudbinu zaposlenima u Vojsci“, dodao je Čobeljić. On je podsjetio da je od poslednjeg istupanja SOVCG u medije prošlo nekoliko mjeseci, kao i da su za to vrijeme više puta pokušavali da uspostave dijalog, korektan odnos i međusobno uvažavanje. „Tražili smo da nam omogućite zakonom propisane uslove rada ali ste vi sve to ignorisali. Uskratili ste nam čak i da u vrijeme pauze za doručak kontaktiramo sa našim članstvom, zabranili ste nam ulazak u kasarne u radno vrijeme. Očekivali smo poboljšanje uslova a Vi ste ih pogoršali“, ocijenio je Čobeljić. SOVCG je, dodaje on, odlučna da zaštiti prava zaposlenih u VCG koja im garantuje Ustav i zakoni Crne Gore.

Milom ili silom u penziju

Najveći broj visokih mornaričkih oficira na službi u Vojsci Crne Gore do kraja godine biće penzionisan, što na osnovu ličnih zahtjeva, što na osnovu procjena nadređenih da im njihove usluge više nisu potrebne, nezvanično saznaju „Vijesti“.

Mornarica će ostati bukvalno bez ijednog starijeg oficira iz grupacije onih koji su školovani u bivšoj SFRJ i završili renomiranu Mornaričku vojnu akademiju u Splitu.
Na listi onih koji će uskoro u manje ili više zasluženu penziju, su aktuelni komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda (kbb) Rajko Bulatović, njegov zamjenik kbb Željko Hercegovac, načelnik Vojno-bezbjednosne službe VCG, kbb Radomir Došljak, aktuelni likvidator MTRZ „Sava Kovačević“ kbb Vučeta Stanišić, komandanti oba patrolna broda MCG, kapetan fregate (kf) Milenko Katić i kf Igor Šipić itd. Još je neizvjesno hoće li im se pridružiti i aktuelni načelnik Odjeljenja za NATO u Ministarstvu odbrane kbb Dragoslav Pumpalović, ali je izvjesno da će nakon predstojećih kadrovskih pomjeranja, Mornarica ostati bukvalno bez ijednog starijeg oficira iz grupacije onih koji su školovani u bivšoj SFRJ, završili su renomiranu Mornaričku vojnu akademiju u Splitu, a najveći broj njih ima i završeno komandno štabno-usavršanje, neki čak i najvišu vojnu – Školu nacionalne odbrane.

Nije zanemarljiva ni činjenica da se radi i o oficirima sa ratnim iskustvom, što je nešto što se cijeni u svakoj vojsci svijeta, a nakon njihovog odlaska, u redovima MCG ostaće samo mlađi oficiri koji su u najboljem slučaju, u Splitu završili samo jednu godinu Mornaričke akademije, a ostatak školovanja, nakon izbijanja rata u bivšoj SFRJ, okončali su u Beogradu.

Na ovaj način nastaviće se odliv iskusnog i stručnog kadra iz VCG koji karakteriše njen razvoj u posljednjih pet godina, mada među onima koji odlaze ima i oficira poput Bulatovića i Došljaka za koje se ne može reći da su ostavili osjetniji pozitivan trag u njenom razvoju.

Galerija