Najkrupnija politička pitanja svedena na znakove interpunkcije

Da li je DPS doživio poraz kompromisom, i da li su crnogorski političari pokazali zrelost u pregovorima

0 komentar(a)
Vlast i opozicija, poslanici, Foto: Luka Zeković
10.09.2011. 08:38h

Vrh DPS-a ima problem jer pravljenje kompromisa doživljava kao znak slabosti, SNP je još jednom propustio priliku da se profiliše kao građanska partija, PzP je u opoziciji najspremnija za kompromis, dok Nova srpska demokartija ide dobrom političkom putanjom jer je sada spremnija za dogovore koji su neizbježni u politici.

Tako je, u najkraćem, profesor Svetozar Jovićević vidio lice i naličje partija koje su učestvovale u pregovorima koji su rezultirali dogovorom da se predmet u školamama nazove crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, što je otvorilo vrata da izborni zakon u parlamentu podrže sve partije, osim četiri albanske.

Taj dogovor su iskoristili domaći političari, podržani od dijela predstavnika EU, za ocjene o zrelosti crnogorske političke elite.

Činjenica je da je u državama Zapadnog Balkana, izuzimaju Hrvatsku, skoro nezamislivo da premijer sjedne za isti sto, a potom i postigne rješenje sa političkim oponentima.

Međutim, veliku sjenku na čitav proces baca to što su se pregovori o dva trenutno najkrupnija politička pitanja u Crnoj Gori – dobijanje datuma pregovora sa EU i statusu jezika u školama – sveli na znakove interpukcije, što je čitav proces trajao dugo i stresno, pogotovo za roditelje.

Sve je bilo začinjeno povremenim pokličima tipa - ne treba nam EU ako će biti diskriminisano 42 odsto građana koji govore srpski ili ako neće biti crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Opširnije u štampanom izdanju