Tadić: Srbija traži tretman koji imaju i druge zemlje

"Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja", rekao je Tadić

61 pregleda0 komentar(a)
Tadić, Foto: Beta
09.09.2011. 09:58h

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija na putu ka Evropskoj uniji treba da bude tretirana na isti način kao i sve druge države koje žele da ostvare članstvo u tom savezu. "Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja", rekao je Tadić otvarajući Forum Srbija-EU, koji se danas održava u Beogradu. Tadić je rekao da se Srbija zarad dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji neće odreći napora da se ostvari pravično i trajno rješenja problema na Kosovu i Metohiju i poručio da je potpuno nerealno očekivati da Beograd prihvati ukidanje institucija na sjeveru Pokrajine.

Osudio pokušaje upotrebe sile On je osudio sve pokušaje upotrebe sile i unilateralnih rješenja na Kosovu i Metohiji "bez obzira da li oni dolaze uz znanje i prećutnu saglasnost nekih činilaca međunardone zajednice" i upozorio da bi u slučaju ponavljanja nasilja moglo doći do teških posljedica kao što je novi egzodus stanovništva.

"Ne tražimo nikakve privilegije i olakšice, ali ne želimo ni uslove koji bi nas izdvojili od ostalih zemalja", rekao je Tadić
Tadić je ocijenio da svi treba da razmisle da li je dobro da se ugrozi evropski put Srbije, njena stabilnost i demokratski razvoj. On je dodao da se Srbija iskreno raduje zbog toga što će Hrvatska u narednom periodu ući u EU i izrazio nadu da će i Srbija uskoro dobiti status kandidata i datum za otpočinjanje pregovora.