Jeremić tražio od SAD: Pritisnite Podgoricu zbog Darka Šarića

Tadićev savjetnik je rekao da je crnogorska policija pustila tri ključna osumnjičena uprkos obavještenjima Argentine i Srbije za dva slučaja i Danske i Srbije za treći slučaj

0 komentar(a)
08.09.2011. 07:43h

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić tražio je prošle godine od SAD političku podršku kako bi Beograd mogao da riješi probleme sa Podgoricom koje ima u vezi sa slučajem “Balkanski ratnik”, piše u depeši koju je napisala ambasadorka Meri Vorlik, a koju je objavio Vikiliks.

Ambasada u Beogradu je depešu označila kao tajnu i poslala je Stejt departmentu 24. februara prošle godine. Dokument je posvećen toj velikoj akciji tri mjeseca ranije u kojoj je zaplijenjeno preko dvije tone kokaina, a kao glavna figura pojavio se srpski državljanin crnogorskog porijekla Darko Šarić.

"Jeremić je u Beogradu na sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuom Džonsom kazao da je Vlada Srbije ozbiljna kada se radi o borbi protiv organizovanog kriminala.

Jeremić je zatražio da uz obavještajnu pomoć koju američka Agencija za borbu protiv droge (DEA) daje Vladi Srbije, Vašington sada da Beogradu "političku" podršku kako bi se riješile političke poteškoće koje Srbija ima sa Crnom Gorom u ovom slučaju", stoji u dokumentu.

Srbija oklijevala da sarađuje s Crnom Gorom

Vorlik je navela da je Džons pokrenuo priču o “Balkanskom ratniku” 23. januara na sastanku sa savjetnikom predsjednika Srbije za nacionalnu bezbjednost Mikijem Rakićem koji je naznačio da Srbija oklijeva da podijeli informacije sa Crnom Gorom u ovoj ranoj fazi slučaja zbog zabrinutosti da bi to moglo prekinuti trenutne istražne napore srpskih vlasti.

"Rakić je rekao da je crnogorska policija pustila tri ključna osumnjičena u ovom slučaju uprkos obavještenjima Argentine i Srbije za dva slučaja i Danske i Srbije za treći slučaj", napisala je Vorlik.

U dijelu depeše koji je naslovila kao "prljava igra sa Crnom Gorom", ambasadorka objašnjava kada su nastali problemi između Srbije i Crne Gore

U dijelu depeše koji je naslovila kao "prljava igra sa Crnom Gorom", ambasadorka objašnjava kada su nastali problemi između Srbije i Crne Gore.

Navodi da se to dogodilo nedugo nakon hapšenja Gorana Sokovića i Dejana Šekularca, kada je javno saopšteno da je Šarić tražio crnogorsko državljanstvo.

"Šarić, srpski državljanin, je nedugo nakon što je počela akcija 'Balkanski ratnik' navodno počeo proces odricanja od srpskog državljanstva i traženja crnogorskog. Da bi završio ovaj proces, srpska vlada bi trebalo da ga oslobodi srpskog državljanstva, što nije vjerovatno u datim okolnostima", napisala je Vorlik.

Crna Gora je nakon toga, piše ambasadorka, zanemarila zahtjev Srbije za produženje pritivora i oslobodila je Sokovića i Šekularca

Prenijela je Vašingtonu pisanje štampe koja je citirala bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića koji je rekao da nema prepreka da Šarić dobije crnogorsko državljanstvo: "To je izjava koja je široko interpretirana u Srbiji kao želja Crne Gore da zaštiti Šarića od gonjenja".

Crna Gora je nakon toga, piše ambasadorka, zanemarila zahtjev Srbije za produženje pritivora i oslobodila je Sokovića i Šekularca, navodeći da nijesu dobili dovoljno dokaza iz Srbije.

"Jeremić je rekao da su i predsjednik Srbije Boris Tadić i njegov savjetnik Miki Rakić krenuli u borbu sa organizovanim kriminalom na sopstveni rizik, naglašavajuči da kriminalci imaju značajan politički uticaj zbog "milijardi dolara" koje su im na raspolaganju", navodi se u depeši.

Srbi znali da Šarić nije u Crnoj Gori

Vorlik piše da je akcija “Balkanski ratnik” pokrenula niz oštrih prigovora između srpskih i crnogorskih zvaničnika.

"Naši kontakti su nam rekli da se srpska policija i zvaničnici u stvari slažu da Šarić nije u Crnoj Gori"

"Srpski optužuju Crnu Goru da nema volje za saradnju i da čuva Šarića, a crnogorski zvaničnici optužuju Srbiju da nije optužila Šarića kada je imala šansu i da pokušava da "destabilizuje" Crnu Goru", piše u depeši.

Dodaje se da je 17. februara crnogorska policija javno saopštila da Šarić nije u Crnoj Gori dok je srpska nastavila da insistira da sve informacije ukazuju na to da je on tamo.

"Naši kontakti su nam rekli da se srpska policija i zvaničnici u stvari slažu da Šarić nije u Crnoj Gori", navela je Vorlik.